Marcel Páleš Rôzne

Lákadlá Radvanského jarmoku: Okrem množstva stánkov aj Čechomor a donskí kozáci

Jedinečná atmosféra tradičného trhoviska, lákavé pochúťky starých mám, ale aj výnimočný program čaká na návštevníkov 356. Radvanského jarmoku, ktorého súčasťou bude aj už 16. Trh ľudových remesiel.

Ilustračný obrázok k článku Lákadlá Radvanského jarmoku: Okrem množstva stánkov aj  Čechomor a donskí kozáci
Zdroj: TASR

Vychýrení remeselníci sa predstavia od 12. do 15. 9. na Námestí SNP, v priestore hradného areálu a na Dolnej ulici.

Jarmok na zápis do zoznamu UNESCO?

Unikátny jarmok tradičných remesiel, Radvanský jarmok, je zapísaný do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska a kandiduje na zápis do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

„Kandidatúra Radvanského jarmoku do zoznamu UNESCO nás zaväzuje k dôslednejšiemu udržiavaniu tradícií, k dôkladnejšiemu výberu remeselníkov, ktorí dostanú na Radvanskom jarmoku priestor a v neposlednom rade k veľkej hrdosti na toto podujatie,“ vyjadril sa primátor mesta Banská Bystrica Peter Gogola.

Chodievalo naň aj 40 tisíc ľudí

Radvanský jarmok je pocta „kumštu a remeslu“. V minulosti patril medzi najznámejšie jarmoky v okolí a svojím významom prekračoval pomyselné hranice stredného Slovenska. Podľa údajov historikov, v dobe jeho najväčšej slávy dosahovala návštevnosť počas troch jarmočných dní 30 – 40 tisíc ľudí.

„Naším cieľom je dať poctu kumštu a remeslu tak, aby mesto Banská Bystrica bolo dôstojným pokračovateľom tradície Radvanského jarmoku a my sme tak túto tradíciu uchovali aj pre ďalšie generácie,“ povedala riaditeľka Parku kultúry a oddychu Jana Suraová.

Tento rok v programe aj donskí kozáci

Mesto Banská Bystrica a Park kultúry a oddychu aj tento rok pripravili zaujímavý program. Návštevníci jarmoku sa tak môžu tešiť na donských kozákov, unikát českej hudobnej scény Čechomor, Slávnosť remeselných cechov, predstavenia bábkových divadelných súborov alebo prednášku o fujare, hudobnom nástroji, ktorý je neodmysliteľným prvkom nášho folklóru a súčasťou nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM