Marcel Mojžiš Rôzne

lazy

dfsdfsfds

Možné znehodnotenie životného prostredia výstavbou biometánovej stanice v doposiaľ nenarušenej časti krupinských lazov prekáža stovkám tamojších obyvateľov. Proti výstavbe spísali petíciu, ktorá má dnes približne 700 podpisov.
Podľa člena petičného výboru Štefana Bíra, ľudia sa obávajú najmä nadmerného zápachu, keďže kal, ktorý je vedľajším produktom stanice chcú investori využiť na hnojenie okolitých polí. Boja sa tiež, že prehnojená pôda môže byť príčinou znečistenia ich studní.
Zástupca investora, bratislavskej spoločnosti Elleven, Róbert Rajninec ale tvrdí, že hnoj prejde fermentačným procesom, pri ktorom bude zbavený pachu. Voziť sa bude navyše v pevne utesnených nádržiach.
Ľudia napriek tomu ich tvrdeniam neveria a chcú aj analýzy od nezávislých odborníkov. „Petičiari“ navyše hovoria, že výroba biometánu nepatrí medzi poľnohospodársku, ale priemyselnú výrobu a podľa územného plánu mesta do danej lokality vôbec nepatrí. Spoločnosť už predložila svoj zámer na posúdenie vplyvov na životné prostredie (tzv. EIA). Súhlasné stanovisko k výstavbe stanice už dala aj CHKO Štiavnické vrchy.
Investor však môže ešte naraziť na nesúhlas majiteľov tamojších pozemkov, kadiaľ by mala viesť nová cesta k stanici a tiež potrubie, ktorým sa má biometán dopravovať do distribučnej siete plynárenského podniku.
Samotné Mesto Krupina prijalo po minulotýždňovom verejnom stretnutí s občanmi stanovisko, podľa ktorého „samospráva požaduje zámer Biometánová stanica Krupina posudzovať podľa zákona č. 24/2006 Z.z. o posudzovaní vplyvov na životné prostredie a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktorého súčasťou je objektívne posúdenie požiadaviek a námietok všetkých dotknutých strán“. Toto svoje stanovisko zaslalo aj Obvodnému úradu životného prostredia vo Zvolene, ktorý celý zámer posudzuje.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM