Michal Majer Rôzne

Lesy získali o 800 tisíc eur viac!

Historicky prvé elektronické aukcie dreva (EAD), zorganizované štátnym podnikom LESY SR 13. - 17 . decembra 2010, priniesli nárast cien ponúkanej guľatiny a vlákniny v priemere viac ako o tretinu. Štátne lesy tak oproti vyvolávacím cenám získali za

Podarilo sa predať takmer 99 percent z 47.100 m3 draženého dreva. Dve firmy ponúkli nereálne ceny a zmluvy na spolu 600 m3 guľatiny a vlákniny s podnikom nakoniec nepodpísali. „EAD nám ukázali, že trhová cena surového dreva je niekde inde, ako boli nastavené cenníky v štátnych lesoch. Aj preto počas môjho polročného pôsobenia na poste generálneho riaditeľa je snaha ceny zreálniť a napríklad v piliarskej guľatine sme ich upravili za toto obdobie smerom hore o 11 eur za m3. Ceny z EAD sú pre nás podkladom pre stanovenie cenníkových cien na prvý štvrťrok 2011,“ povedal generálny riaditeľ podniku Igor Viszlai .

Do 41 aukcií sa prihlásilo 147 záujemcov, z toho 86 splnilo všetky podmienky, aby mohli aktívne dražiť. Ponúkané drevo si napokon rozdelí 24 domácich aj zahraničných firiem. Najúspešnejší odberateľ vyhral deväť aukcií s objemom 8820 m3 dreva, no medzi víťazmi sú aj odberatelia s objemom 100 m3. Drevo z neúspešných aukcií, na ktoré víťazné firmy nepodpísali zmluvy, bude znova ponúknuté v EAD v januári 2011.

Nárast cien jednotlivých sortimentov oproti vyvolávacej cene bol od 4,55 percenta (1,50€/m3) pri ihličnatej vláknine, až po 71,11 percenta (32€/m3) pri ihličnatej piliarskej guľatine. Vyvolávacie ceny boli pritom oproti súčasne platným cenníkom zvýšené o štyri eurá na m3. V decembrovej aukcii súťažili odberatelia o dodávky dreva na prvý štvrťrok 2011. LESY SR budú v elektronických aukciách pokračovať aj v priebehu celého budúceho roka a na rok 2012 pripravia úplne nový model obchodovania s drevom, v ktorom plánujú zrealizovať približne 90 percent objemu ťažby dreva.

Zdroj: LESY SR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM