Rôzne

Letecké dni SIAF 2019: Dosluhujúce stíhačky MiG-29 uvidíme možno naposledy

Na medzinárodných leteckých dňoch SIAF, ktoré sa na letisku Sliač uskutočnia už o niekoľko dní, budú mať svoje nezastupiteľné miesto aj Vzdušné sily Ozbrojených síl (OS) SR.

Ilustračný obrázok k článku Letecké dni SIAF 2019: Dosluhujúce stíhačky MiG-29 uvidíme možno naposledy
5
Galéria
Zdroj: TASR

Pre návštevníkov si pripravili bohatý letový program s novými typmi lietadiel a vrtuľníkov. Tradične predstavia aj kompletný arzenál leteckej techniky na stojisku statických ukážok v diváckej zóne.

Ako TASR informovali organizátori podujatia, v nedávnom období prechádzali slovenské vzdušné sily procesom výmeny leteckej techniky vrtuľníkového a dopravného letectva, čo sa odrazilo aj na ich skromnejšej účasti a limitovaných letových ukážkach počas minuloročných leteckých dní. Na SIAF 2019 sa však už predstavia „v plnej sile“.

Diváci SIAF 2019 budú mať možno poslednú možnosť vidieť dosluhujúce Migy 29. Piloti bojovej letky Dušan Tichý a Peter Lukáčik z Taktického krídla generálmajora Otta Smika Sliač, sa návštevníkom leteckých dní predstavia nielen počas úvodného preletu, ale aj v samostatnej letovej ukážke. „Predvedú pomoc lietadlu v núdzi a jeho privedenie na pristátie, teda niečo, na čo sú primárne vycvičení,“ informujú organizátori.

Piloti Vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša Prešov budú môcť návštevníkom Leteckej základne Sliač ukázať v praxi, že v skutočne krátkom čase zvládli novú leteckú techniku. V letovej ukážke sa predstaví posádka vrtuľníka UH-60 Black Hawk Vojtech Pitron a Štefan Okoš.

Posilu Dopravného krídla generála Milana Rastislava Štefánika Kuchyňa zase bližšie predvedú divákom počas dynamickej letovej ukážky piloti letky Peter Jakubčín a Stanislav Štovka.

Foto: ilustračné

Mig-29
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM