Stanislav Černák Rôzne

Letecké dni v Sliači aj s cenami pre pilotov: Kto vo vzduchu predvedie naj ukážku?

Meno pilota Otta Smika, bojujúceho v 2. svetovej vojne pod krídlami Royal Air Force, nesie hlavná trofej, ktorú na blížiacich sa Medzinárodných leteckých dňoch SIAF 2013 na Sliači získa najlepšia letová ukážka.

Ilustračný obrázok k článku Letecké dni v Sliači aj s cenami pre pilotov: Kto vo vzduchu predvedie naj ukážku?
Zdroj: TASR

Hlavnú putovnú cenu Best display Smik Trophy prvýkrát udelili na leteckých dňoch vlani, keď ju získala talianska akrobatická skupina Frecce Tricolori.

Aj ďalšie cenné tituly

Organizátori SIAF 2013, ktoré sa konajú v dňoch 31. augusta a 1. septembra, udelia aj ďalšie cenné tituly. Súťažiť sa bude o Cenu Veliteľa Vzdušných síl OS SR – je to cena, udelená za najlepšiu vojenskú letovú ukážku, tiež o Cenu Slovenskej leteckej agentúry – cena za najlepšiu letovú ukážku civilného a športového letectva a Cenu letového riaditeľstva SIAF 2013, ktorú udelia za technicky najprecíznejšie zvládnutú letovú ukážku.

Hlavná cena je zmenšenou replikou busty Otta Smika, ktorú na leteckej základni na Sliači slávnostne odhalil vlani. Autorom pôsobivého výtvarného diela je sochár Martin Kratochvíl.

Víťazi budú známi 1. septembra

Tradíciu udeľovania Best display Smik Trophy založila Slovenská letecká agentúra. „Všetky veľké medzinárodné letecké dni majú svoju prestížnu cenu. Pre každého pilota je česť byť držiteľom trofeje, preto sme sa rozhodli pokračovať v tradícii a oceňovať najlepších na SIAF aj tento rok,” hovorí riaditeľ Slovenskej leteckej agentúry Hubert Štoksa.

Šancu bojovať o atraktívne ocenenie budú mať tento rok na piloti zo 14 štátov Európy. Mená víťazov budú známe 1. septembra 2013.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM