Katarína Oravská Rôzne

Spomienka na obete leteckej havárie: Desaťročia utajované nešťastie spôsobila vraj búrka

Pietna spomienka spojená so svätou omšou pri príležitosti 2. výročia odhalenia pamätníka obetiam leteckej havárie, sa uskutoční vo štvrtok, 4. júla v Lome nad Rimavicou - časť Poľanská. Pri nešťastí zahynulo 21 dôstojníkov československej armády.

Ilustračný obrázok k článku Spomienka na obete leteckej havárie: Desaťročia utajované nešťastie spôsobila vraj búrka
Zdroj: TASR

Podujatie bude spojené so svätením kríža, ktorý dominuje miestu, kde sa pred 57 rokmi zrútilo vojenské lietadlo s 21 dôstojníkmi československej armády. „Súčasťou programu bude aj prelet stíhačiek z leteckej základne Sliač a príhovor civilných a vojenských hostí. Spomienky sa zúčastní aj niekoľko pozostalých po obetiach nešťastia zo Slovenska i Čiech,“ povedal starosta obce Vladimír Vetrák.

Tajné nešťastie

O tomto nešťastí sa desaťročia nič nevedelo, pretože bývalý režim tajil akékoľvek informácie. Historici, ale aj miestni obyvatelia sa o havárii dozvedeli viac až po 50 rokoch, v roku 2006, po odtajnení vojenských materiálov. Jedna z najväčších povojnových leteckých katastrof v Československu sa stala 3. júla 1956 zhruba dve hodiny potom, ako sa vojenské lietadlo americkej výroby D-47 so šiestimi členmi posádky a náčelníkom kádrovej služby 22. výsadkovej brigády vydalo z pražského letiska Kbely do Prešova. V Pardubiciach vyzdvihlo 14 ďalších dôstojníkov, väčšinou z intendančnej služby, ktorá mala na starosti hospodárenie a zásobovanie armády.

Očití svedkovia hovorili o silnej búrke

Posádka počas letu pravidelne komunikovala s letovými dispečermi. Let prebiehal v poriadku až do 15:09 hod., kedy sa osádka ozvala posledný raz dispečerskému stanovisku vo Zvolene. Očití svedkovia, ktorí sa vtedy nachádzali na poli, neďaleko miesta pádu lietadla, hovorili o silnej búrke a počuli aj hukot motorov lietadla. Následne sa stroj strmhlav zrútil na zem.

FOTO: odhalenie pamätníka obetiam leteckého nešťastia v júli 2011

LOM NAD RIMAVICOU: Vo štvrtok sa bude konať pietna spomienka obetiam 50 rokov ut
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM