Jakub Forgács Správy

Ľubomíra pozná jedlá vo zvolenskej nemocnici: Denne musí všetky ochutnať

Nutričnú terapeutku robí Ľubomíra Fraňová odkedy nastúpila do zvolenskej nemocnice, teda 29 rokov. V čom spočíva jej práca?

Ilustračný obrázok k článku Ľubomíra pozná jedlá vo zvolenskej nemocnici: Denne musí všetky ochutnať
3
Galéria
Zdroj: Nemocnica AGEL Zvolen

Jedným z najdôležitejších podmienok zdravia, resp. liečby v prípade choroby je správna životospráva. V Nemocnici AGEL vo Zvolene poskytujú svojim pacientom až 40 druhov diét, a to presne podľa ich potrieb a diagnózy. Každý deň na správnu výživu, stravovanie a ich dodržiavanie tak zo strany nemocnice ako aj samotných pacientov dohliada špecialistka – nutričná terapeutka Ľubomíra Fraňová. Informovala o tom Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK.

Nutričnú terapeutku robí Ľubomíra Fraňová, odkedy nastúpila do zvolenskej nemocnice, teda 29 rokov.

150 hlásení denne

Jej práca začína ráno tým, že každý deň dostáva hlásenia z jednotlivých oddelení s informáciami o pacientoch so všetkými diétami. Denne je to približne 150 hlásení. Ľ. Fraňová sa v čase rozhovoru práve nachádzala na novorodeneckom oddelení, kde diskutovala s pacientkou po cisárskom reze.

"Mala nariadenú antihistamínovú diétu v kombinácii s Crohnovou chorobou. Pretože absolvovala cisársky rez, lekári požadovali aj tzv. bezzvyškovú diétu,“ vysvetľuje nutričná terapeutka. Spolu s pacientkou sa dohodli na jedlách, ktoré jej budú pripravované a servírované po celý čas jej pobytu v nemocnici. "Prešli sme si detailne aj konkrétne potraviny, napríklad zeleninu, ktorú pacientka jesť môže s ohľadom na fakt, že je dojčiacou mamičkou,“ hovorí Ľ. Fraňová o každom aspekte, ktorý musí brať do úvahy.

Všetky jedlá ochutná

Prácou nutričnej terapeutky v nemocnici je aj napríklad dohliadať, aby pri porcovaní obedov pre jednotlivých pacientov bolo všetko vydané správne a podľa zadaných požiadaviek. Náhodné kontroly na izbách pacientov s otázkou, či je všetko v poriadku, sú samozrejmosťou. Sťažnosti sa v tomto smere vyskytujú len ojedinele. "Ak sa pacient sťažuje, tak je to v väčšinou kvôli tomu, že mu nechutí jedlo pripravené podľa niektorej diéty, že je málo slané, alebo ide o diétu 4S – čaj, sucháre, obed dusená mrkva, večera varené zemiaky. Je to však diétna strava, nie bežná racionálna strava,“ vysvetlila.

Veľmi špecifickou stránkou práce pani Fraňovej je, že okrem každodennej komunikácie s oddeleniami a kuchyňou musí všetky pripravované jedlá predtým, ako idú na výdaj na jednotlivé oddelenia, ochutnať. A akú stravu preferuje ona sama? "U nás doma prevláda zdravá strava. Vyprážané jedlá by ste v našej kuchyni nenašli, ale manžel a dcéra majú radi cestoviny, sem – tam si doprajeme sladké. Riadim sa však tým, že strava by mala byť vyvážená a všetko s mierou,“ dodáva Fraňová.

V OBRAZOCH: Nutričná terapeutka zvolenskej nemocnice Ľubomíra Fraňová
3
Galéria
Zdroj: Nemocnica AGEL Zvolen
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM