Správy

Ľudia na Podpoľaní strácajú trpezlivosť s medveďmi: Zvolávajú PROTEST

Podľa organizátorov protestom občania vyjadria obavy o vlastné životy. Zdôrazňujú, že medvede im behajú popri obydliach a ničia im majetok

Ilustračný obrázok k článku Ľudia na Podpoľaní strácajú trpezlivosť s medveďmi: Zvolávajú PROTEST
Zdroj: TASR

Ľudia na Podpoľaní aj naďalej volajú po riešení problému s medveďmi v intravilánoch obcí. Podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Roman Malatinec pripomína, že situácia sa nerieši a obyvatelia regiónu preto budú protestovať. Informuje o tom v pozvánke, ktorú TASR v pondelok poskytol jeho asistent Miroslav Čellár.

Podotýka, že zhromaždenie sa začína v utorok (31. 5.) o 18.00 hod. pred kostolom v Detve. Podľa organizátorov ním občania vyjadria obavy o vlastné životy. Zdôrazňujú, že medvede im behajú popri obydliach a ničia im majetok. „Na proteste budú predstavené kroky, ktoré volení zástupcovia občanov podniknú v nasledujúcich dňoch,“ priblížil.

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR kolízie medzi ľuďmi a medveďmi v obciach alebo v ich blízkom okolí považuje za neprípustné. Uvádza to vo svojom stanovisku s tým, že mestám pomôže s opatreniami. Patria medzi ne napríklad zníženie množstva medveďom dostupnej potravy i dostatočné zabezpečenie odpadov. Medveďa by tak nelákali do osídlených oblastí. Podľa MŽP je to aj podpora osvetlení v obciach, ktoré sa nachádzajú v oblastiach so zvýšeným výskytom medveďa.

Doplnilo, že k napraveniu správania medveďa hnedého pomôže aj intenzívnejšie plašenie. „Preto je potrebné aktualizovať manuál, ktorým sa riadi zásahový tím. Ten bude prehodnocovať aj podmienky, pri ktorých sa jedince medveďa hnedého vyradia z populácie,“ zhrnulo s tým, že pomôže aj rozšírený tím pre zásah, ktorý v týchto dňoch naberá nových členov. „Vďaka jeho posilneniu sa skráti obdobie medzi identifikovaním problémov a ich odstránením,“ podotýka.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM