Jana Mlynarova Rôzne

Ľudia roky neplatili za odpad, mesto zmenilo systém platieb

Poplatky za odvoz odpadu budú v Hriňovej od roku 2010 vyššie, ale aj jednoduchšie

Kým doteraz v meste fungoval tzv. lístkový systém, kde si obyvateľ mohol určovať, či vôbec zaplatí, od 1. januára sa bude postupovať podľa jednotnej sadzby, ktorú už nikto neobíde. V meste tak pôjde o prvú zmenu v poplatkoch za odpad po 15 rokoch. A hneď radikálnu.
Sadzba sa stanovila za fyzickú osobu s trvalým pobytom na 13,14 eura (400 Sk) za rok. Pre fyzickú osobu, ktorá nemá v meste trvalý pobyt, ale je na území mesta oprávnená užívať byt či nebytový priestor, je poplatok stanovený vo výške 7,30 eura (220 Sk).
Právnická osoba, ktorá je oprávnená užívať nehnuteľnosť, nachádzajúcu sa na území mesta na iný účel, ako podnikanie, zaplatí 10,95 eura (330 Sk) za rok.
Zber komunálneho odpadu fungoval doteraz v Hriňovej podľa lístkového systému, keď si každá domácnosť kúpila určitý počet lístkov, podľa počtu ľudí v domácnosti. Poplatok na jedného obyvateľa, ktorý bol povinný, tvoril 4,86 eura (146 Sk) v rodinnom dome a 3 eurá (91 Sk) v bytovom dome. Následne si mal každý podľa potreby dokupovať nové lístky. Tie sa lepili na zberné, už naplnené nádoby. Ľudia však túto povinnosť často obchádzali a smeti chodili vysýpať do prírody, pričom vytvárali čierne skládky.
Nízke poplatky za odpad, ktoré takto mesto vybralo nedosahovali ani 60% nákladov, ktoré na jeho likvidáciou vynakladalo. Podľa pracovníka mestského úradu Pavla Gondu v uplynulých dvoch rokoch tvorili mestské doplatky za odpad asi 50.000 eur (1,5 milióna Sk) ročne.

zdroj:TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM