Stanislav Černák Správy

Ľudia začali bojovať za obnovenie trate zo Zvolena: Toto chystajú na našich vianočných trhoch!

Už 11 rokov nejazdia vlaky medzi Zvolenom a Šahami. Pritom by to množstvu ľudí uľahčilo život. Aktivisti sa rozhodli pre petíciu.

Ilustračný obrázok k článku Ľudia začali bojovať za obnovenie trate zo Zvolena: Toto chystajú na našich vianočných trhoch!
Zdroj: Dnes24.sk

Už niekoľko dní sa v Krupine a okolitých obciach zapĺňajú podpismi petičné hárky za obnovenie osobnej železničnej dopravy na trati Zvolen – Šahy. Ľudí zaktivizovalo nedávno spustené bezplatné cestovanie pre študentov a seniorov. Premávku na tejto trati zrušili v roku 2003.

Trať je v dobrom stave

Podľa krupinských aktivistov tento krok mnohým ľuďom v regióne skomplikoval život. Kedysi na trati premávalo sedem párov vlakov, dnes by postačovalo, keby jazdili aspoň v raňajších a popoludňajších dopravných špičkách, keď chodia študenti do škôl a ľudia do práce. Predseda petičného výboru Dušan Németh tvrdí, že vlaky v špičkách boli aj kedysi primerane vyťažené.

Dnes sú ale autobusy ráno a popoludní preplnené a niektoré dediny popri trati sú dokonca cez víkend a sviatky úplne odrezané od sveta. Obnovenie trate by podľa miestnych nevyvolalo takmer žiadne náklady, keďže táto trať je aj po 11 rokoch od odstavenia v dobrom stave.

Už 1700 podpisov

Petíciu za niekoľko dní podporilo prostredníctvom internetu vyše 1700 ľudí. Ďalšie stovky už pribúdajú v týchto dňoch na petičných hárkoch v okolitých obciach. Jedno z miest, kde ju ľudia môžu podpísať, je aj na Mestskom úrade v Krupine, kde i počas našej návštevy čakalo na podpis niekoľko študentov krupinských stredných škôl. Aktivisti s hárkami budú zbierať podpisy aj na vianočných trhoch vo Zvolene.

Petíciu podporuje aj primátor Radoslav Vazan. „Občania, ktorí bývajú medzi Zvolenom a Šahami, by nemali byť hendikepovaní len preto, že nemôžu využívať túto formu dopravy. Navyše, táto trať tu existuje, je vo veľmi dobrom technickom stave, a preto nevidím dôvod na to, aby štát nezabezpečil aj na ňu premávku vlakov. Túto petíciu chceme podporiť aj stanoviskom starostov a primátorov okresu Krupina,“ povedal. Petičiari plánujú hárky s podpismi odovzdať ministerstvu dopravy v januári.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM