Katarína Reiterová Samospráva

Maňka so školskými odborármi o štrajku aj vyšších platoch

Predseda župy Vladimír Maňka si včera pozval na stretnutie zástupcov školských odborov zo škôl celého Banskobystrického kraja. Prišlo ich asi 70 a so županom hovorili o štrajku, ktorý plánujú na 26. novembra.

Ilustračný obrázok k článku Maňka so školskými odborármi o štrajku aj vyšších platoch
Zdroj: TASR

„Župan sa rozhodol zorganizovať toto stretnutie, aby im ponúkol pomoc a spoluprácu pri riešení ich požiadaviek,“ povedal hovorca kraja Peter Hajnala a dodal, že: „Veľmi otvorenému zasadnutiu dominovala najmä otázka zvyšovania platov. Maňka zástupcom škôl vysvetlil, že zástupcovia krajov, ale aj miest a obcí na Slovensku sa zaviazali v budúcom roku k maximálnym úsporám. Tieto úsporné opatrenia sa dotknú aj platov.

Maňka odborárom na stretnutí vysvetlil, že návrh memoranda, ktorý predložila vláda, ponúka v tejto chvíli maximum, čo je vôbec možné splniť. „Dáva učiteľovi status verejného činiteľa, ktorý mu rozhodne patrí. Dáva zamestnancom v školstve zvýšenie zodpovedajúce 5% tarifného platu so záväzkom, že aj v ďalších rokoch pristúpi vláda k zvyšovaniu reálnych platov. Za najlepšie pre všetkých vidí pristúpiť na túto dohodu,“ vysvetľuje hovorca a dodáva, že Maňka učiteľom ponúkol pomoc a spoluprácu, pretože: „Ako podpredseda strany SMER – SD má v tomto štáte nejaký vplyv,“ doplnil Hajnala.

Stretnutie predsedu so zástupcami školských odborov sa nieslo v pokojnom duchu, predseda Maňka učiteľom ubezpečil, že chápe a rešpektuje ich právo na štrajk.

„Predseda BBSK toto stretnutie zorganizoval najmä z dôvodu, aby si vypočul názor učiteľov, ktorí pracujú a učia v našom kraji. Doteraz totiž vedel iba názor organizácie,“ dodal pre Žiar24 Hajnala.

„Nájdime rozumné kroky, ako dosiahnuť svoj cieľ,” týmito slovami predsedu BBSK Vladimíra Maňku sa toto rokovanie skončilo.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM