Jakub Forgács Kultúra

Marína zo Zvolena oslávi krásne jubileum. Folklórny súbor chystá veľké oslavy

Už desiatky rokov robí súbor železničiarov spod Pustého hradu radosť ľuďom. Pri príležitosti osláv okrúhleho jubilea pripravila Marína pestrý program!

Ilustračný obrázok k článku Marína zo Zvolena oslávi krásne jubileum. Folklórny súbor chystá veľké oslavy
Zdroj: internet

Sériou vystúpení pre verejnosť a hostí, ako aj školou tanca či programom pre ženy oslávi v najbližších dňoch 50 rokov od svojho vzniku Folklórny súbor železničiarov Marína zo Zvolena. Informoval o tom organizačný vedúci súboru Andrej Sýkora.

Čítajte tiež: Diela maliara svetového významu. Nadšenci umenia si vo Zvolene prídu na svoje

Program sa začína vo štvrtok 13. októbra „kyticou vďaky pre železničiarov“. Program s názvom Marína naša sa uskutoční od 18:00 v Dome kultúry železníc Slovenskej republiky (DK ŽSR) vo Zvolene.

O týždeň neskôr, 21. októbra, o 18:00 bude v železničiarskom „kulturáku“ netradičná Škola tanca s Marínou. Výnimočný bude tiež hudobno-spevácky program s názvom Ženy, ktorý sa uskutoční 22. októbra v katolíckom kostole na sídlisku Sekier.

Slávnostný program Marína naša určený pre rodičov tanečníkov a pre verejnosť bude 28. októbra o 18:00 v Divadle J. G. Tajovského (DJGT) a tiež 29. októbra o 17:00. Ten však bude určený pre pozvaných hostí.

Marína pracuje nepretržite od svojho vzniku v roku 1966. Vo svojej činnosti sa zameriava na scénické uvádzanie slovenských ľudových tancov a piesní. Okrem vystúpení doma na Slovensku pravidelne účinkuje aj na zahraničných folklórnych festivaloch. Navštívila viacnásobne Nemecko, Francúzsko, Maďarsko, Holandsko, Juhosláviu, Taliansko. Taktiež absolvovala festivaly na Cypre, vo Fínsku, Belgicku, Veľkej Británii, bývalom ZSSR, Španielsku, Nórsku, na Sardínii, v Turecku, Mexiku a v Južnej Amerike v Brazílii a nedávno aj v Japonsku. Aktuálne má v troch zložkách okolo 70 členov. Súbor tvoria mladí študenti stredných a vysokých škôl a mladí pracujúci z mesta Zvolen a jeho blízkeho okolia.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj krásy Zvolena zachytené mladým fotografom!

Čítajte tiež: Prvá premiéra v DJGT vo Zvolene. Uvedie jedno z najpútavejších diel o holokauste

V OBRAZOCH: Krásy Zvolena zachytené mladým fotografom
15
Galéria
Foto: Peter Braciník
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM