Baculík Tomáš Rôzne

Máte nezvládnuteľné deti? Majú veľa energie?

DAJTE ICH NA AIKIDO!!!

Máte doma chlapca alebo dievča, ktoré je hyperaktívne a nič ho nebaví? Prihláste ho na Aikido. Aikido u detí pomáha spoznávať a zdokonaľovať pohybové možnosti človeka od malého veku a dokáže hravou, nesúťažnou formou pripraviť dieťa po fyzickej a pohybovej stránke.

Aikido nie je zázračnou metódou odstránenia problémov. Nie je zaručená morálnosť, tolerantnosť, zodpovednosť, nezištnosť, vnútorná krása (či iná pozitívna kategória) cvičenca Aikido. Umožňuje však nájsť k nim cestu a kráčať po nej od narodenia po smrť. Aikido nie je iba zábavou pre mladých. Jeho hlavný význam spočíva v celoživotnom učení sa boja o vlastný kvalitný a zmysluplný život.

Aikido je japonské bojové umenie, ktoré sa usiluje o harmóniu tela aj ducha. Názov je odvodený s troch hlások. Ai znamená harmónia, Ki životná energia, Do cesta. Aikido sa teda dá preložiť ako cesta harmónie. Jeho podstatou je budovanie svojho JA a pomoc druhému. Aikido nie je súperenie, ale spolupráca a vzájomný rešpekt.

V minulosti malo Aikido armádny charakter, kde išlo o elimináciu a zničenie súpera. Postupne časom sa pretransformovalo do mierneho bojového umenia, kde už nejde o prvotný boj, ale o rozvíjanie tela a ducha. Tento druh bojového umenia nemá súťažný charakter. Nejde o stred konfliktov, čiže o to ktorí súper je lepší. Princípom je neutralizácia každého útoku. Je tu dôležitá ľahkosť, nie fyzická zdatnosť. Preto je vhodné pre deti, ženy, mládež. Čím vyššia úroveň Aikido, tým sa zapája menej sily. Rozvoj trénovania Aikido je dlhoročný. Dajú sa tu dosiahnuť žiacke stupne (Kiu), alebo majstrovské stupne(Dany). Najviac čo sa dá v súčasnosti dosiahnuť v tomto športe je deviaty Dan (majstrovský stupeň).Desiaty Dan je z pohľadu filozoficko – historického a ten dosiahol iba zakladateľ. Z úcty k nemu ideme len po deviaty dan. Desiaty patrí jemu.

V klube Slovak Aikido Central Region vo Zvolene trénuje 25 detí a 15 dospelých. V posledných rokoch prejavuje záujem skôr mládež ako dospelí. V minulosti to bolo výrazne naopak. Vo Zvolene už fungujú zhruba 14 rokov. Zakladateľom bol Richard Kapustík 4.Dan Aikido. Posledných sedem rokov klub prebral Marián Paulenka 2.Dan Aikido. Tréningy bývajú dvakrát do týždňa na ZŠ Zvolen – Západ, Námestie Mládeže 17.

Eva Priadková

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM