Tlačové správy

Matej Snopko: Vybudovať 50 m plavecký bazén prospeje zvolenskému turizmu, aj zdraviu širokej verejnosti

Na primátorskú stoličku sa Matej Snopko hlási, lebo nesúhlasí s konaním a postojmi dlhoročných politikov a svojich protikandidátov. V kľúčových názoroch na rozvoj mesta má odlišné názory ako oni, pričom primátor a kandidujúca pani poslankyňa sú takmer ako na jednej lodi.

Ilustračný obrázok k článku Matej Snopko: Vybudovať 50 m plavecký bazén prospeje zvolenskému turizmu, aj zdraviu širokej verejnosti
Zdroj: Dnes24.sk

Jedným z príkladov je vybudovanie veľkého 50 metrov dlhého plaveckého bazéna.
Ak súhlasíte, že Zvolen by mal nájsť peniaze na stavbu väčšieho bazéna čo najskôr, voľte Mateja Snopka!

Snopko je iný ako Kusein a Balkovičová

Naši politici tvrdia, že 50 metrový bazén je pridrahý pre výstavbu, a aj prevádzku. Zvolen ho vraj neuživí. Navyše vytvárajú dojem, že by bol prínosom len pre vrcholových plavcov. Podľa Mateja Snopka je jedným zo základných pilierov rozvoja nášho mesta. Ide o podporu mládeže, o podporu zdravia obyvateľov regiónu (nielen mesta), o podporu turizmu, o podporu vrcholového športu, o podporu profesií ako napríklad policajti, vojaci, hasiči a pod., o druhostupňovú podporu miestnych podnikateľov.

Vrcholové plávanie – nevyhnutný rozvoj

Plavecké kluby Careta a Calypso sú spolu s hokejom špičkou športov vo Zvolene. Hoci o úspechoch hokejistov vie takmer každý, svetové a európske ocenenia plavcov ostávajú akoby zabudnuté. Zvolenské deti sú v plutvovom plávaní tretie najlepšie na svete, najlepšie v Strednej Európe, a teda dlhodobo (už štvrtú sezónu) najlepšie na Slovensku. Vďaka svojmu športu vidia svet. Svet však nemôžu pozvať do Zvolena! Pretože nemáme súťažný 50 metrov dlhý a 10 dráh široký plavecký bazén. Máme len polstoročnú “dvadsaťpäťku”, ktorá je už každoročne zatváraná pre vážne poruchy. Plaváreň je vtedy pre verejnosť uzavretá a plavci musia chodiť trénovať do susedného Žiaru nad Hronom, kde 50 metrový plavecký bazén majú, rovnako ako v Banskej Bystrici. Bystrica je okrem tréningov (počas porúch) aj náhradným miestom konania medzinárodnej súťaže o pohár primátora mesta Zvolen. Áno, súťaží sa oň v Banskej Bystrici, keďže zvolenská plaváreň súťažiam nevyhovuje. A tak cca 150 cudzincov živí bystrických podnikateľov a bystrický turizmus 2 dni a 2 noci. “Keby sme mali 50 metrový bazén mohli by sme usporadúvať ročne niekoľko medzinárodných súťaží a pritiahnuť do Zvolena športovcov-turistov,” hovorí predseda klubu Careta Ladislav Fekiač.

Plavci by mali kde trénovať a zlepšovať sa, a predovšetkým odchovať nové a nové talenty. V súčasnom malom bazéne sa na tréningu tlačí 90 detí (o tretinu viac než je jeho kapacita). Plavci majú už vyše 450 členov, a toto číslo stále narastá. “Zvolen sa už nebude scvrkávať, len rásť,” argumentuje Ladislav Fekiač potrebu budovať pre plávanie perspektívu do budúcnosti. Vrcholový šport vo Zvolene sa rozrastá a je úspešný! Do mesta pribúdajú stále nové a nové byty. Počet obyvateľov rastie, máme v blízkosti vojenské výcvikové stredisko Lešť, chodia sem vojaci z celého sveta. Zo zákona sú povinné pre základné školy (patriace pod mesto) plavecké kurzy. Detí je stále viac a nároky narastajú, pomaly už kluby nezvládajú v daných prevádzkových podmienkach pokrývať tento dopyt. Máme Technickú univerzitu vo Zvolene, stovky mladých ľudí. Veď práve študenti univerzity zakladali dnešné plavecké kluby. Väčšia plaváreň sa vo Zvolene určite môže uživiť! Treba len stále hľadať spôsoby ako sa to dá.

Zdravie a plavecká gramotnosť

Budovať plavecký šport vo Zvolene to neznamená len podpora vrcholových športovcov. Neide o to, že výhradne oni by potrebovali podporu. Práve naopak. Plavecké kluby podporujú zdravý rozvoj mládeže. Starajú sa aj o základnú plaveckú gramotnosť. Jednak organizovaním plaveckých kurzov pre školy, ale aj samotnou tréningovou činnosťou. Kluby totiž prijmú každého, kto sa príde zapísať, nerobia vykonnostný výber budúcich členov. Plávať (kvalitne) naučia každého a už je potom na dieťati a na rodičoch či pôjdu aj súťažiť a dlhodobo trénovať a s akými cieľmi. Plavci – tréneri navyše robia aj doplňujúce tréningy iných športov, napríklad pre futbalistov, hokejistov, karatistov atď. Rovnako by väčší bazén zúžitkovali aj policajti, vojaci a hasiči, ktorí majú plávanie ako jednu z výkonnostných podmienok. Rozšírenie možností plávania teda nezožnú len vrcholoví plavci, ale široká verejnosť!

V susednej obci síce máme možnosť “kúpania sa”, ale žiaľ nie plávania. Rekreačný bazén je totiž nepoužiteľný pre medzinárodné súťaže, pre plavecké kurzy a profesionálne tréningy. Toto všetko pokryje len 50 metrov dlhý plavecký krytý bazén, ktorý chýba v okresoch Zvolen, Detva, Krupina.

(Ne)podpora plavcov zo strany radnice

Plavci sa dožadujú podpory od mesta, pretože sú presvedčení, že šport, ktorý vo Zvolene funguje 40 rokov si to zaslúži. Nepáči sa im napr. aj to, že Zvolen dáva z rozpočtu menšie dotácie na plávanie ako susedný, menší Žiar. “Ročne platíme mestu 18 tisíc EUR za prenájom bazéna, a pani poslankyňa Balkovičová povie, že by sme chceli len zadarmo plávať!” spomína rozhorčene na divokú diskusiu počas februárového mestského zastupiteľstva Ladislav Fekiač, predseda klubu Careta. Je predvedčený, že súčasné vedenie mesta potreby týchto športovcov ignoruje.
Keď plavci museli trénovať pre haváriu na vykurovaní bazéna tri mesiace v susedných mestách, žiadali odškodnenie vo forme náhrady cestovných nákladov rodičov a trénerov a nákladov za prenájom bazénov. Odozvy zo strany magistrátu sa, podľa Ladislava Fekiača, nedočkali. Prednosta mestkého úradu sa vtedy pre novinárov televízie TA3 vyjadril, že plavcom “neostáva nič iné, len hľadať náhradné riešenie”.

Preto Matej Snopko!

Na mestskom zastupiteľstve 24. februára 2014 poslanci zrušili svoje predchádzajúce uznesenie o rekonštrukcii existujúcej plavárne. Odporučili primátorovi ďalej rokovať o nových variantoch výstavby plavárne vo Zvolene. Všetci však hovoria len o kopírovaní súšasného stavu, uprednostňujú výstavbu 25 metrového bazéna. Čo by bolo vyhadzovaním peňazí. Peňazí všetkých Zvolenčanov. Ladislav Fekiač, predseda plaveckého klubu Careta hovorí, že “našich plavcov, ani ich rodičov, ktorí platia dane, títo ľudia (vrátane primátora Kusein a poslankyne Balkovičovej, poznámka autora) nezastupujú! Preto podporujem a budem voliť Mateja Snopka. On je našou nádejou!”

V súčasnom rozkvete plaveckého športu vo Zvolene si nemôžeme dovoliť blokovať jeho rozvoj. Mesto už v tomto smere stratilo priveľa času. Novým, predvolebným sľubom populistov pri moci už preto nemožno veriť. Naopak mali by sme čo najskôr podporiť vplyv plaveckých úspechov a osobností na zdravý vývoj našich detí a nášho mesta.

Foto: zdroj KVŠ Careta, autor, ta3.com

(PR) – Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy. Jeho názory sa nemôžu spájať so stanoviskami a postavením siete portálov Global 24.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM