Michal Majer Rôzne

Megacvičenie na Sliači: Lietajú nad nami špičkové stroje

Toto sme nezažili celé roky! Na Sliači začalo letecké cvičenie, aké sa na Slovensku od vstupu do Severoatlantickej aliancie ešte nekonalo. Vzduch brázdia stroje až z 12-tich krajín sveta, ktoré si k nám priviezli aj svoje špičkové lietadlá. Organizá

„Ide o najrozsiahlejšie letecké cvičenie na území Slovenska od nášho vstupu do NATO,“ uviedol o akcii MACE XIII veliteľ Vzdušných síl Martin Babiak. Zúčastňujú sa jej lietadlá z 12 členských štátov Severoatlantickej aliancie. Našim nebom tak v týchto dňoch prelietavajú naozaj špičkové stroje. A slovenský vzduch budú brázdiť až do 27. apríla.

Lieta sa nielen na našich MiG-29 a L-39, ale i na stíhačkách F-16 z Dánska. Z Nórska sú už u nás stroje DA-20 Falcon, z Nemecka Learjety. Francúzi poslali lietadlá RAFALE a Mirage 2000 D. „Lietadlá typu F-4 z Turecka sa do cvičenia zapoja nasledujúci týždeň,“ pripomenul Babiak. Z pozemnej techniky budú precvičovať jednotky protilietadlovej raketovej brigády z Nitry a rôt rádiolokačného prieskumu brigády velenia, riadenia a prieskumu zo Zvolena.

Každý deň sa má uskutočniť okolo 20 letov, pričom precvičovanie sa má konať v stredných a vysokých výškach. Ľudia by tak mali cítiť, že sa niečo veľké deje, čo najmenej. K cieľom akcie patrí udržať a zvýšiť schopnosti pilotov v prepadoch vzdušných cieľov či cvičiť ich v prekonávaní prostriedkov protivzdušnej obrany za podmienok elektronického rušenia rádiového spojenia. Dôležité bude aj precvičiť vzájomnú spoluprácu strediska riadenia a uvedomovania a systému AWACS pri plnení úloh.

[color=#ff0000]­Sliač však v týchto dňoch zažíva aj ďalšiu veľkú udalosť. Naplno tam odštartovali rekonštrukčné práce, ktoré zmenia výzor mesta. Do jeho obnovy za pár mesiacov vrazia až 450 000 €. [link=http://www­.zvolen24.sk/clan­ky?extend.131668_Sli­ac-vynovia-za-450–000-%E2%82%AC–Takto-sa-zmeni---]Prečítajte si, ako sa Sliač zmení![/link][/co­lor][size=15][/si­ze]

bystrica24.sk/tasr foto: tasr

letectvo
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM