Slávka Kellová Rôzne

Mesiac čiastočne zakryl Slnko

Aj vo Zvolene bolo dnes pozorovateľné čiastočné zatmenie Slnka, ktoré bolo prvým zo štyroch v tomto roku. V prípade jasnej oblohy ho mohli pozorovať takmer z celej Európy, západnej a strednej Ázie, Blízkeho východu a severnej Afriky.

„V jeho maxime boli pre pozorovateľov na Slovensku viac ako tri štvrtiny priemeru slnečného disku zakryté Mesiacom," informoval Július Koza z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied. Mesiac začal prekrývať Slnko asi o 7.50 hodine. Najmenej zo Slnka, len jemný kosáčik, bolo vidno približne o 9.15 hodine. Pred 11. hodinou sa už Mesiac presunul spred Slnka a po jedenástej Slnko svietilo v plnej kráse.

„Zatmenie Slnka nebolo zo žiadneho miesta na Zemi pozorovateľné ako úplné," informoval ďalej Koza. Ďalšie čiastočné zatmenie Slnka pozorovateľné na Slovensku s magnitúdou 69 percent nastane 20. marca 2015 okolo poludnia. Najbližšie úplné zatmenie Slnka nastane 13. a 14. novembra 2012, pozorovať ho bude možné pri jeho východe zo severnej Austrálie a z väčšiny neobývaných oblastí južného pacifiku. Dôvodom dvojdátumu tohto zatmenia je skutočnosť, že pás totality bude prechádzať dátumovou hranicou.

„Úplné zatmenie Slnka pozorovateľné zo severnej časti Slovenska nastane až v budúcom storočí 7. októbra 2135, potrvá tri minúty 18 sekúnd. Bratislava bude vtedy mimo pásu totality a na úplné zatmenie Slnka si bude musieť počkať až do 16. mája 2227, ktoré však potrvá len 30 sekúnd," informoval Astronomický ústav SAV.

Podľa starých védskych dokumentov zatmenia nie sú príliš pozitívne, skôr naopak. Západná astrológia má rovnaký názor. Zatmenie spúšťa niečo nepríjemné, ale my môžeme túto situáciu perfektne zvládnuť a niečo sa naučiť. Staré písma odporúčajú v čase zatmenia byť doma a nedívať sa na Slnko. Ani dnes odborníci neodporúčali pozerať sa nechránenými očami priamo do Slnka. Na sledovanie tohto úkazu bolo dobré použiť špeciálne okuliare alebo si počkať, kým sa Slnko s prekrývajúcim Mesiacom schovajú za mraky tak, že ich bolo vidno len čiastočne.

Pri zatmení vzniká negatívne vyžarovanie a v prírode bolo v tomto čase absolútne ticho. Zvieratá boli schované, vtáci nespievali, aj v mestách a dedinách boli jemné šero. Je pravda, že mnoho zatmení už bolo a prežili sme ich rovnako ako to dnešné, ale na druhej strane je dobré rešpektovať staré princípy. Toho negatívneho je v živote dosť, a tak ho netreba zbytočne zvyšovať.

zdroj: TASR. SME.SK foto: TASR, SME.SK

zatmenie slnka
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM