Správy

Mesto o výrube na Hrnčiarskej ulici: Niekoľko starých stromov vyrúbu, vysadia viac nových

Začalo sa s výrubom 21 stromov. Vysadený počet nových drevín však podľa mesta bude prevyšovať tie, ktoré je nutné odstrániť.

Ilustračný obrázok k článku Mesto o výrube na Hrnčiarskej ulici: Niekoľko starých stromov vyrúbu, vysadia viac nových
4
Galéria
Zdroj: Mesto Zvolen

Priestor medzi základnou a materskou školou na Hrnčiarskej ulici by sa mal zmeniť na nepoznanie, menšími úpravami prejdú aj okolité ulice J. Kozáčeka a Bystrický rad. Veľká pozornosť bude venovaná tamojšej zeleni. Začalo sa s výrubom 21 stromov, v rámci rekonštrukcie ich Mesto vysadí viac. Informoval o tom Martin Svatuška, referent pre styk s verejnosťou Mesto Zvolen.

„Aby priestor mohol dostať modernú, krajšiu podobu, je nevyhnutné odstrániť niektoré stromy a kríky. Hrnčiarska ulica bude dokonca vynovená do tej miery, že stavebné zásahy prakticky neumožňujú ponechať terajšiu zeleň v jej stredovom páse,“ uviedol.

„Na Bystrickom rade zas bude potrebné odstrániť niektoré dreviny kvôli položeniu nových polopodzemných kontajnerov, ktoré zveľadia prostredie a odstránia zápach šíriaci sa z klasických nádob na odpad. Niekoľko stromov musíme odstrániť aj kvôli zlepšeniu prístupu k školskému dvoru a ihrisku, ktoré rozšírime, aby sme čo najviac deťom dali možnosť tráviť čas zábavou na čerstvom vzduchu,“ hovorí hlavný architekt mesta Peter Kašša.

„Citlivo sme zvažovali výrub každého jedného stromu, sme tu v prvom rade na ich ochranu,“ hovorí Zuzana Holíková zo zvolenského referátu zelene a dodáva: „Odstránené budú iba tie dreviny, pri ktorých je to naozaj nevyhnutné. Čo je najdôležitejšie, vysadený počet nových drevín bude prevyšovať tie, ktoré je nutné odstrániť.“ Mesto pristúpi k výsadbe vhodnejších druhov drevín, Holíková uviedla, že okrem jedného buka pribudne až 26 nových líp. Okrem nich sa pristúpi k umiestneniu 8 drevín v črepníkových nádobách.

Pozrite si v priloženej fotogalérii vizualizácie nového priestoru!

VIZUALIZÁCIE premeny Hrnčiarskej ulice vo Zvolene
4
Galéria
Zdroj: Mesto Zvolen
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM