Martin Károly Rôzne

Mesto opäť podá žiadosť o nové polopodzemné zberné nádoby na odpad

Nové ekologickejšie nádoby na separovaný odpad, vyššia efektivita zberu a zlepšenie hygieny v okolí stojísk kontajnerov – to všetko prinesie projekt Zlepšenie podmienok separovaného odpadu, ktorý na Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR pripravu

Podľa vedúcej oddelenia rozvoja na Mestskom úrade (MsÚ) vo Zvolene Juliany Ištókovej ojedinelý projekt, ktorý počíta s osadením kontajnerov do zeme, podali na ministerstvo už vlani. Medzi vybraných uchádzačov sa ale nedostali. „Nová výzva, ktorá financuje projekty prostredníctvom eurofondov, je už vyhlásená. Uzatvárať sa bude na konci septembra," pripomenula Ištóková.

Veľkokapacitné kontajneri sú čiastočné zabudované v zemi, pričom sú zostrojené tak, že zabraňujú spätnému výberu odpadu. Nádoby sú estetickejšie ako klasické plechové. Majú objem tri a päť kubických metrov (m3), čo je niekoľkokrát viac ako súčasné nádoby na kolieskach. Vyprázdňovanie kontajnerov sa tak nemusí vykonávať každý týždeň.

Rovnaké zberné nádoby na Slovensku zatiaľ zaviedli iba v Turzovke, kde sa ešte vlani zástupcovia mesta boli aj osobne presvedčiť o ich fungovaní a kvalite. Keďže ide o zberné nádoby, ktoré sú sčasti zabudované v zemi, mesto ich môže osadiť len na mestských pozemkoch alebo tam, kde sa dohodne s majiteľmi.

Výška celkových oprávnených nákladov bola v pôvodnom projekte vyčíslená asi na 1,97 milióna eur. Spolufinancovanie zo strany mesta by tvorilo 98.600 eur.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM