Martin Károly Rôzne

Mesto Zvolen schválilo rozpočet na budúci rok

Poslanci Mestského zastupiteľstva vo Zvolene na svojom zasadnutí v pondelok 12. decembra schválili rozpočet na rok 2012 vo výške 27 129 739 eur. Aj napriek kritike niektorých poslancov a návrhom hlasovať o niektorých položkách oddelene, prešiel pôvod

Rozpočet Mesta Zvolen je zostavený ako vyrovnaný. To znamená, že rozdiel medzi príjmami a výdavkami, vrátane príjmových a výdavkových finančných operácií je nulový. Bežný rozpočet je prebytkový vo výške 933 831 eur, kapitálový rozpočet je rozpočtovaný so schodkom 1 233 106 eur. Tento schodok je však krytý prebytkom bežného rozpočtu a príjmovými finančnými operáciami. Poslanci vzali na vedomie i stanovisko hlavnej kontrolórky k rozpočtu a návrh rozpočtu na roku 2013 a 2014. S mestským rozpočtom súvisí aj nové Všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady na území mesta Zvolen, ktoré má nadobudnúť účinnosť 1. januára 2012. Návrh rozpočtu i VZN podrobili kritike niektorí poslanci (Vladimír Šedo, Lenka Balkovičová, Martin Caudt. Mária Slováková či Jaroslav Stehlík), ktorí navrhovali zmeny. Prekáža im napríklad, že v súčasnej ťažkej hospodárskej situácii chce magistrát zvyšovať dane z nehnuteľností a taktiež poplatky za komunálny odpad pre fyzické i právnické osoby, čo sa dotkne peňaženiek drvivej väčšiny občanov. Žiadali tiež zrušiť dotáciu pre zatiaľ neurčené mestské periodikum a plánovaných 40-tisíc eur radšej rozdeliť na podporu kultúry a mládežníckeho športu. Návrh mestského rozpočtu i uvedeného VZN obhajoval primátor Miroslav Kusein, predseda komisie financií, majetku a podnikania MsZ Jozef Ježík i prednosta MsÚ Zvolen Stanislav Jalakša. Väčšina poslancov napokon kritikov prehlasovala, rozpočet bol schválený v pôvodnej verzii a nové VZN tiež. Na rok 2013 je rozpočet navrhnutý ako vyrovnaný vo výške 27 821 691 eur a na rok 2014 vo výške 27 297 200 eur. Miroslav Kusein bol s prijatím rozpočtu spokojný, aj keď pripomenul, že mestám by pomohlo lepšie nastavenie čerpania eurofondov. Predpokladá, že po najbližších parlamentných voľbách sa to zlepší.

Na zasadnutí udelil primátor Ceny primátora a Pamätný list, poslanci si vypočuli informáciu o zmene zmluvných vzťahov medzi Mestom Zvolen a VaV invest, s. r. o., ktorá v meste buduje komplex Europa Shopping a Relax Center, správu o kontrolnej činnosti hlavnej kontrolórky a zaoberali sa aj zmenami v územnom pláne niektorých častí mesta.

Text, foto a video: Martin Mázor

Mesto Zvolen schválilo rozpočet na budúci rok
1
Galéria
Msz ZV rozpocet
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM