Stanislav Černák Kultúra

Milovníci dobrého vína si prídu na svoje: Pre ľudí otvoria ručne kopané vínne pivnice

Oberačka po sebechlebsky sa už blíži. Od jej vzniku ju navštívilo už takmer takmer 50 000 ľudí. Opäť sa môžete tešiť na zaujímavý program.

Ilustračný obrázok k článku Milovníci dobrého vína si prídu na svoje: Pre ľudí otvoria ručne kopané vínne pivnice
Zdroj: TASR

Už takmer 50 000 návštevníkov prešlo malebnými zákutiami pamiatkovej rezervácie ľudovej architektúry na Starej hore pri Sebechleboch počas šiestich ročníkov kultúrno-spoločenského podujatia Oberačka po sebechlebsky. Siedmy ročník sa uskutoční v sobotu 4. októbra.

„Začínali sme v roku 2008 návštevnosťou 500 ľudí, najväčší počet návštevníkov dosiahol číslo 13 463 a dokopy za tých šesť rokov to bolo oficiálne 46 696 návštev­níkov,“ píše sa na stránke organizátorov z Občianskeho združenia Stará Hora.

Tak ako každý rok aj teraz bude otvorená väčšina zo starých ručne kopaných vínnych pivníc na Starej Hore. V nich bude okrem dobrého vína pripravená aj ponuka tradičných regionálnych jedál.

Počas festivalu budú na pódiu vystupovať folklórne skupiny nielen z regiónu Hont, ale aj celého Slovenska. Večerný program pre mladých bude v réžii skupín Ploštín Punk, Hex, Kali a Róbert Burián. Podujatie spestrí jarmok ľudových remesiel s ukážkami ľudovo-remeselnej výroby.

História Starej Hory ako miesta, kde sa pestoval vinič, je stará viac ako 500 rokov. Doložené správy dokonca hovoria o spore o víno, ktorý tu súdy riešili už v 13. storočí. Zaujímavosťou je tzv. trojpivnica, ktorú za Rakúska-Uhorska vlastnila Ostrihomská kapitula.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM