Zuzana Gajdošová Rôzne

Mladá Zvolenčanka (26) so šľachetným srdcom. Opusteným psíkom pomáha ako dobrovoľníčka

Pre Viktóriu Pupákovú (26) sú zvieratká najväčšou radosťou. O opustených či stratených psíkov sa stará už roky. V rozhovore si zaspomínala na smutné príbehy týraných štvornohých miláčikov. Spomenula aj, ako im môžu pomôcť samotní ľudia.

Ilustračný obrázok k článku Mladá Zvolenčanka (26) so šľachetným srdcom. Opusteným psíkom pomáha ako dobrovoľníčka
Zdroj: Viktória Pupáková

Viktórii nevadia žiadne zvieratá, dokonca sa smeje, že to už skôr ľudia. Štrnásť rokov sa venuje jazdeniu na koni. Chodila voziť aj škôlkárov na poníkoch vrámci projektu pre zdravé chrbtice. No svoj čas najradšej trávi pomáhaním vo zvolenskej karanténnej stanici. Sama si z nej už dvoch psíkoch osvojila.

Čo je náplňou tvojej práce?

Skúšať nových psov ako reagujú vonku. Vlastne tak odbúravame strach týraných psov, učíme ich povely či im vyčesávame srsť. To všetko dobrovoľníci robia. Chodím, kedy sa dá a niekedy za poobedie vystriedam na vychádzke aj šesť psov. Avšak hlavné je pre mňa, robiť radosť a pomáhať. Je toľko ľudí, čo zvieratkám ubližujú, že niekto im musí predsa pomôcť.

Spomeň, ako si sa k dobrovoľníctvu v karanténnej stanici dostala?

Začala som tým, že som chodila iba venčiť, keďže ja sama som v tej dobe nemala možnosť, mať doma psa. K zvieratám mám blízko už odmala. Starký bol horár, takže som vedená týmto smerom. Takto som sa prepracovala k vlastnej adoptovanej „útulkáčke“. Neskôr aj k môjmu druhému „parťákovi“, ktorý je zhodou okolností dvojička mojej fenky.

Ako sa u vás psíky ocitnú?

Psy sa do karanténnej stanice dostávajú rôznym spôsobom. Buď ich niekto nahlási a polícia odchytí, alebo sa sem zatúlajú. Prípadne ich „majiteľ“ cielene vyhodí v blízkosti stanice. Horšie sú prípady, keď sa nájde napríklad týraný podvyživený pes či pes s vrastenou reťazou na krku. Máme aj také prípady, kedy bol psík držaný v jednej miestnosti, kde sa nadýchal čpavku. A už sa stalo, že niekto vyhodil tri šteniatka pri vlakovej trati a zmizol.

V kotercoch sú aj po dva psy, pretože nie je miesto nazvyš. Ako aj v iných útulkoch, je tu problém s voľným priestorom, pretože psov stále pribúda, a to kvôli nezodpovedným majiteľom.

Ako sa človek môže stať dobrovoľníkom?

Venčiť môže prísť hocikto a bude mu priradený pes. Ten bude zodpovedať fyzickým danostiam danej osoby. Máme psíky pre deti, dôchodcov aj silných chlapov. Na venčenie je stanica otvorená v utorok až piatok, 13:00 – 16:00. Ostatný čas v rámci dohody.

Predpokladám, že zo stanice je možné si psíka aj adoptovať…

Áno, samozrejme. Chcela by som hlavne povedať, aby sa ľudia nebáli adopcie kvôli tomu, že nepoznajú minulosť psa. Pretože oni si s ním vytvoria vlastnú budúcnosť. Psy sú naozaj vďačné za každú pozornosť. Ešte som nenašla psa na stanici, s ktorým by som ja alebo moje psy mali konflikt.

Sú však prípady, keď adopcia nedopadne dobre a psík sa vráti v ešte horšom stave, v akom bol adoptovaný. Každý by si mal rozmyslieť predom, či je schopný postarať sa o živú bytosť. Bohužiaľ, v tejto dobe ešte veľa ľudí berie zvieratá ako veci bez citov.

V súčasnosti prebieha aj petícia za zmenu zákona o ochrane zvierat. Môžeš nám to trochu priblížiť?

Petícia zahŕňa viacero bodov. Hlavným je, aby zviera nebolo definované ako vec či majetok a týranie bolo postihnuteľné viac ako 20 eurovou pokutou. Takúto zbierku podpisov sme zorganizovali aj vo Zvolene.

Máš nejakú radu pre majiteľov psov?

Spomenula by som, aby ľudia dávali svojich krížencov kastrovať, aby sa tak neplnili útulky. Je to vhodné aj zo zdravotného hľadiska. A fáma, že fena musí mať aspoň raz štence, je blbosť. To isté platí aj o čipovaní. Mnohokrát pes, ktorý sa stratil, mohol byť hneď doma. Pričom sa nemusel hľadať majiteľ, ktorý sa niekedy ani nenájde.

Čítajte tiež:

Nový videoklip mladého zvolenského rapera. Dráždivými zábermi upozorňuje na povrchnosť ľudí

FOTO: Rozkvitli sídliská aj námestie. Zábery zachytávajúce krásu jari vo Zvolene

FOTO: Psíky z karanténnej stanice v opatere mladej Zvolenčanky
7
Galéria
Zdroj: Viktória Pupáková
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM