Zuzana Vajayová Rôzne

MO SR ruší aj vojenský folklórny súbor Jánošík, výpovede dostane 38 ľudí

V rámci redukcie zamestnancov a niektorých zložiek v rezorte obrany, ktoré v uplynulých dňoch ohlásil minister Ľubomír Galko, sa do konca tohto roku zruší aj jediný slovenský profesionálny folklórny súbor Jánošík.

Podľa údajov úradu práce vo Zvolene od 1. septembra začali plynúť výpovede prvým z 38 zamestnancov súboru.

Ako pre TASR uviedol hovorca MO SR Ivan Rudolf, folklórny súbor Jánošík bol zrušený rozhodnutím ministra obrany (po predchádzajúcom súhlase Ministerstva financií SR) k dňu 1. januára 2012.

„Hlavným dôvodom zrušenia je nedostatok finančných prostriedkov v rezorte obrany,“ konštatoval. Obdobné rozhodnutia sa v súlade s vládou schváleným materiálom „Východiská strategického hodnotenia obrany“ budú týkať viacerých rezortných organizácií, či zložiek.

Rozhodnutie zrušiť folklórny súbor Jánošík bolo komunikované s riaditeľom organizácie aj zástupcom zamestnancov. „Riaditeľ dostal odporučenie založiť občianske združenie,“ uviedol ďalej Rudolf. V tom prípade bude možné formou výpožičky naďalej používať pre ministerstvo obrany nepotrebný hnuteľný majetok (kroje, nástroje, technické zariadenia…).

Súbor by tak mal existovať aj naďalej ako amatérske či poloprofesionálne teleso s možnosťou uchádzať sa o granty a dotácie, okrem iného aj z rezortu obrany.

Podľa rozhodnutia ministra obrany by sa malo zrušiť aj ďalšie vojenské umelecké teleso v banskobystrickom kraji, ktorým je Vojenská hudba so sídlom v Banskej Bystrici.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM