Lenka Káčerová Rôzne

Modrý gombík zachraňuje životy

Týždeň modrého gombíka pokračuje aj tento rok. V čase od 17.-23. mája 2010 sa po viacerých mestách pohybujú dobrovoľníci s pokladničkami. Aj vy môžete prispieť na pomoc tým najzraniteľnejším.

Prispieť na dopravu vakcín proti novorodeneckému tetanu do Laosu môžete nielen počas tohto týždňa, ale aj kedykoľvek počas roka. UNICEF je najväčší dodávateľ vakcín do rozvojových krajín – dodáva aj vakcíny proti tetanu, ktorý bol v osemdesiatych rokoch 20. storočia príčinou najväčšieho množstva úmrtí detí. V súčasnosti, do značnej miery vďaka UNICEF a jej hlavnému odborníkovi na problematiku novorodeneckého a materského tetanu Dr. Françoisovi Gassovi, je tetanus problémom iba v 47 krajinách. Patrí medzi ne aj Laos. Momentálne je potrebné zaočkovať v Laose takmer milión žien vo veku 15 – 45 rokov. Náklady na dopravu a zaočkovanie v prepočte na jednu vakcínu sú približne 0,50 €. Už 1 €, ktorým môžete prispieť aj vy, dokáže ochrániť dva životy – novorodenca a jeho mamu. V roku 2009 sa UNICEF-u podarilo získať prostriedky na takmer 400 000 vakcín. Novorodenecký tetanus je smrteľná choroba. Z našej krajiny a mnohých iných už dávno vymizla – vďaka očkovaniu, ktoré je dostupné už viac ako 70 rokov. Očkovacia látka proti tetanu je lacná a efektívna. Aj napriek týmto faktom, umrie v rozvojových krajinách každé tri až štyri minúty jedno bábätko na túto desivú chorobu. Ak chceme novorodenecký tetanus eliminovať, je potrebné tzv. úplné zaočkovanie podaním 3 dávok očkovacej látky každej žene v plodnom veku. Podanie všetkých troch dávok dokáže ochrániť ženu na 15 rokov a každé jej dieťa, ktoré sa v tomto čase narodí, na najkritickejšie prvé tri mesiace života. Potom potrebuje byť zaočkované ono samo. Ak napríklad darujete 7,50 eur, môžete pomôcť úplne zaočkovať 5 žien – matiek a zachrániť aj ich bábätká.

Ak by ste nemali to šťastie na dobrovoľníkov a napriek tomu chcete prispieť, viac informácií o formách prispievania nájdete na http://www.unicef.sk/modrygombik/ .

Foto: www.unicef.sk

Tyzden modreho gombika
11
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM