Jana Mlynarova Rôzne

Motoristi pozor! Oddnes platí nová vyhláška

Od dnešného dňa platí na Slovensku nová vyhláška 464/2009 Z.z., ktorou sa upravuje zákon č. 725/2004 Z. z. o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách. Pre vodičov z nej vyplýva niekoľko podstatných zmien.

Najväčšie zmeny nastali v povinnej výbave, hĺbke dezénu pneumatík a umiestňovaní predmetov do zorného uhla vodičov.

Z povinnej výbavy sa vypúšťajú náhradné žiarovky, elektrické poistky a ťažné lano. Ak sú vo vozidle prostriedky na bezdemontážnu opravu poškodenej pneumatiky umožňujúcej dočasné použitie, vozidlo nemusí byť vybavené ani náhradným kolesom.
U nákladných vozidiel nad 3.5 tony a u autobusov môže nahradiť rezervné koleso zmluvný vzťah, na základe ktorého bude zabezpečená oprava poškodenej pneumatiky nepretržite na celom území Slovenskej republiky.
U nákladných vozidiel nad 12 ton pribudli do povinnej výbavy snehové reťaze. Zahraničným vozidlám od dnešného dňa stačí lekárnička, ktorá platí v ich štáte.

Minimálnu hĺbku dezénu stanovuje nová vyhláška na 1,6 mm, v prípade, že sa na vozovke nachádza súvislá vrstva snehu, ľadu alebo námrazy, tak na 3 mm.

V zornom poli vodiča nesmú byť okrem schválených spätných zrkadiel umiestnené žiadne predmety, ktoré obmedzujú jeho výhľad. Zo zorného poľa treba odstrániť tiež navigačné systémy pripevnené na čelnom skle a neplatné nálepky.

Vozidlo vybavené spájacím zariadením s odnímateľnou spojovacou guľou (ISO 50) triedy A50-X bez použitia náradia, musí mať túto guľu odňatú, pokiaľ nie je využitá na spojenie s prípojným vozidlom alebo s iným zariadením napríklad s nosičom bicyklov.

Vpredu na vozidle môžu byť použité len tie ochranné rámy, ktoré sú homologizované podľa európskych predpisov.

Zmeny sa týkajú aj zvláštnych výstražných svietidiel oranžovej farby (majákov), ktoré môže používať len stanovený okruh vozidiel. Vyhláška stanovuje aj spôsob ich používania.

Vyhláška tiež upravuje podmienky technickej spôsobilosti vozidiel a podmienky prevádzky zvláštnych vozidiel . Snežné pásové vozidlá (snežné rolby, snežné ratraky, snežné skútre) sa môžu používať len v prípade, ak je povrch cesty pokrytý dostatočne silnou vrstvou snehu alebo ľadu tak, aby sa záberové lišty pásov nedotýkali povrchu cesty.

Prilby motocyklistov musia byť homologizované. Prilby cyklistov a kolobežkárov musia spĺňať Európske normy.

Záprahové vozidlá, bicykle, bicykle s pomocným motorčekom, kolobežky, kolobežky s pomocným motorčekom, vozíky na prepravu osoby s telesným postihnutím, ručné vozíky, motorové ručné vozíky a jednonápravové traktory s prívesom musia použiť za zníženej viditeľnosti vpredu biele a vzadu červené svetlo.

Vyhláška 464/2009 Z.z. prešla medzirezortným pripomienkovým konaním, pripomienkovaním v Európskej komisii, vyjadrovali sa k nej členské štáty Európskej únie, ako aj Združenie automobilového priemyslu a Skúšobňa cestných vozidiel.

Stanislav Jurikovič hovorca ministra MDPaT SR mobil: +421 905 620 6­95 Námestie slobody 6 tel. : + 421 2 5273 1442 810 05 Bratislava mail: stanislav.jurikovic@telecom.gov.sk

zdroj:TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM