Stanislav Černák Rôzne

Môžu sa pýšiť neustálym prírastkom ľudí: Výstavba 120 bytov zvýšila takmer dvojnásobne počet obyvateľov

Jednou z mála hontianskych obcí, ktoré sa tešia z neustáleho prírastku obyvateľstva, sú Hontianske Moravce v okrese Krupina. Postupná výstavba 120 obecných bytov zvýšila od roku 1993 počet obyvateľov takmer dvojnásobne.

Ilustračný obrázok k článku Môžu sa pýšiť neustálym prírastkom ľudí: Výstavba 120 bytov zvýšila takmer dvojnásobne počet obyvateľov
Zdroj: TASR

„Ešte začiatkom 90. rokov nás tu žilo asi 500, dnes je nás takmer 950. Hneď od vzniku novej samosprávy sme sa jednoznačne rozhodli vsadiť na rozvoj a prílev nových obyvateľov,“ povedal starosta Rudolf Gábryš, ktorý vedie dedinu neďaleko kúpeľných Dudiniec už siedme volebné obdobie.

Keďže ale demografický rozvoj v malej a okrajovej obci nie je možný donekonečna, starosta aktuálne preferuje udržateľnosť aktuálneho počtu obyvateľov a zameriava sa na rozvoj služieb. „Máme tu pomerne veľkú základnú školu so 180 žiakmi, zvyšuje sa počet detí v škôlke, ktorých máme zapísaných 40,“ pokračoval. V obci majú aj lekára, zubára a niekoľko ľudí sa zaoberá terénnou sociálnou prácou. Sú tam obchody a najnovšie pribudla obecná pálenica.

Miestni si veľa sľubujú aj od aktivít nového osadenstva poľnohospodárskeho družstva, ktoré najnovšie vsadilo na obnovu vinohradov v časti Jeruzalem. Vlani vysadili prvých asi osem hektárov, v tomto roku by chceli ešte štyri. Na budúci rok by mala byť už prvá úroda. V zemi sú pri tom najmä nové slovenské odrody viniča.

Obec je známa aj ako rodisko skladateľa a hudobníka Jara Filipa. Pri ceste v strede dediny stojí aj jeho rodný dom. Starosta by chcel aj toto miesto zaradiť do trasy nového turistického chodníka, ktorý by mal Hontianske Moravce spojiť s Dudincami, vinicami v časti Jeruzalem či neďalekým Lišovom.

V Hontianskych Moravciach sa môžu pýšiť neustálym prírastkom ľudí
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM