Stanislav Černák Správy

Muž, ktorý sa stal najmladším zvolenským poslancom: Prečítajte si rozhovor s M. Hazlingerom (30)

Michal Hazlinger (30) sa v nedávnych komunálnych voľbách stal najmladším zvolenským poslancom. Prekvapením pre viacerých bolo jeho víťazstvo v jeho volebnom obvode. Dámy a páni, vyspovedali sme najmladšieho poslanca vo Zvolene.

Ilustračný obrázok k článku Muž, ktorý sa stal najmladším zvolenským poslancom: Prečítajte si rozhovor s M. Hazlingerom (30)
Zdroj: Dnes24.sk

Michal, stal ste sa sa najmladším poslancom v tomto období vo zvolenskom mestskom zastupiteľstve. Ako to vnímate?

Vnímam to pozitívne, nevidím v tom žiadnu prekážku, niekto sa ním musel stať. Práve naopak malo by ma to motivovať a verím, že ma to posunie vpred.

Voľby vo svojom obvode Zlatý Potok ste dokonca vyhrali a dostali ste najviac hlasov, čakal si ste takýto úspech?

Bolo to pre mňa neuveriteľné prekvapenie, vôbec som to nečakal. Zároveň by som sa chcel poďakovať všetkým občanom za prejavenú dôveru.

Na čom ste zakladali predvolebnú kampaň?

Som Zvolenčan, žijúci na Zlatom Potoku. Vyučujem na ZŠ M. Rázusa. Poznám mnohých rodičov a obyvateľov sídliska, som dostatočne empatický, aby som sa vedel vcítiť do ich problémov.

Tridsať rokov nie je málo, ale ani veľa. Čo vás viedlo k tomu ísť do komunálnej politiky? Bolo to niečo čo ste zvažovali dlhšie, alebo to bola nejaká konkrétna udalosť, alebo moment, ktorý vás presvedčil?

Oslovil ma bývalý pán primátor Miroslav Kusein. Nechal som si to prejsť hlavou a rozhodol som sa, že to skúsim.

Ako na rozhodnutie kandidovať reagovalo vaše okolie, rodičia a priatelia? Bol aj niekto, kto vás odhováral?

Známym ľudom som o tom nerozprával, dozvedeli sa to postupne, keď sa začala predvolebná kampaň. Nikto z priateľov a známych ma neodhováral.

Ako ste sa cítili, keď ste sa dozvedeli oficiálne výsledky volieb a ako ste svoj úspech oslávili?

Neoficiálne výsledky som sa dozvedel v ten deň. Vedel som, že som bol úspešný. Až na druhý deň ráno som si na internete zistil presný počet hlasov. Úspech som oslávil s pokorou v kruhu svojej rodiny.

S akými cieľmi vstupujete do tohto volebného obdobia? Je niečo konkrétne, na čo sa chcete zamerať?

Som si vedomý, že sa budem musieť veľa učiť a získavať skúsenosti od starších a tých, ktorí majú väčšie skúsenosti z komunálnej politiky.

Na prvom zastupiteľstve vás určili aj ako predsedu komisie školstva a vzdelávania. Čo pramení z tejto funkcie a ako ste spokojný s tímom, ktorý budete mať okolo seba?

Mám pedagogické vzdelanie, ale vzhľadom k môjmu veku a skúsenostiam som taķú dôveru nečakal. Z funkcie pramení veľká zodpovednosť. Verím, že v komisii vytvoríme tím, ktorému záleží na výchove a vzdelávaní mládeže vo Zvolene.

Na čom chcete v komisii prioritne zapracovať?

Na zlepšení materiálno – technických podmienok škôl a školských zariadení. Z roka na rok je čoraz viacej integrovaných žiakov, ktorým sa treba venovať. Taktiež chceme zlepšiť personálne zabezpečenie škôl a odbornú úroveň učiteľov a v neposlednom rade chceme bavýšiť finančné prostriedky do školstva.

Medzi vami a niektorými poslancami je vekový rozdiel až generačný. Pociťujete nejako, že ste najmladším členom zastupiteľstva?

Zatiaľ som to nepocítil, vzbudzuje to vo mne prirodzený rešpekt a úctu.

Ako hodnotíte zatiaľ prvé zasadanie, ktoré bolo ešte v decembri?

Bol to pre mňa zážitok, ktorý sa vyskytuje málokrát v živote.

Čo by ste sa od starších predstaviteľov mesta chceli naučiť?

Vedieť sa správne rozhodnúť v každom okamihu a čiastočne aj diplomacii.

Vás otec je dlhé roky riaditeľom Združenej drevárskej školy. Budete čerpať skúsenosti aj od neho?

Otca si nesmierne vážim. V živote mi veľa pomohol. Je pre mňa vzorom a zároveň sa stále od neho veľa učím. Určite mi jeho skúsenosti pomôžu. Raz by som to chcel odovzdať svojim deťom.

Veľa voľného času vám zrejme teraz neostane. Ale ak predsa nejaký máte, prezraďte nám, ako ho radi trávite? Čo patrí medzi vaše záľuby?

Neoddeliteľnou súčasťou môjho života je šport a hudba. Okrem pedagogickej činnosti v škole robím kondičného trénera. Mám rád všetky odvetvia športu. Mnohé z nich aktívne vykonávam. No teraz si budem musieť racionálne organizovať voľný čas.

Foto: archív Michala Hazlingera

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM