Monika Obrtalová Krimi

Muž mal pri sebe pušku a 16 nábojov

Policajti kriminálnej polície a pohotovostného policajného útvaru Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici v piatok 20. augusta na autobusovej stanici v meste pod Urpínom zadržali 30-ročného Radovana B. z Hriňovej, s prechodným pob

Ako informovala krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová, vyšetrovateľ v Banskej Bystrici voči tomuto mužovi začal trestné stíhanie pre zločin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. „Zaistená zbraň aj s nábojmi bola zaslaná na expertízne skúmanie, či s ňou nebol spáchaný trestný čin.“ Zadržaný bol ďalej podozrivý z viacerých lúpežných prepadnutí čerpacích staníc v Banskobystrickom kraji. Po vykonaní dokazovania ho vyšetrovatelia v Brezne, v Lučenci, v Rimavskej Sobote, v Žiari nad Hronom a vo Zvolene obvinili z 13 zločinov lúpeží, ktorých sa dopustil v období od 28. marca 2009 do 14. augusta 2010. „Za ozbrojené lúpeže mu hrozí trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov.“

Hovorkyňa uviedla, že napríklad 28. marca 2009 vošiel do predajne čerpacej stanice v Hriňovej, pričom si tvár kryl kapucňou z bundy. Následne vytiahol krátku strelnú zbraň a pod hrozbou jej použitia pýtal od pracovníčky peniaze. Tá mu dala peňaženku, v ktorej bolo 520 eur a páchateľ ušiel. Taktiež 11. novembra 2009 vošiel do predajne čerpacej stanice v Hriňovej. V ruke držal sekeru s drevenou rukoväťou a za opaskom nohavíc mal zasunutú strelnú zbraň. Bez slova prišiel k pultu, na ktorom sa nachádzala registračná pokladnica a zdvihol sekeru proti pracovníčke. Tá mu z obavy o svoj život dala peňaženku s tržbou. Páchateľ vzal peňaženku, priamo z pokladnice vybral mince a ušiel.

Aj 29. decembra 2009 vošiel zamaskovaný čiernou kuklou na hlave do objektu predajne čerpacej stanice v Kremnici, časť Horná Ves, v okrese Žiar nad Hronom. Na predavačku namieril krátku strelnú zbraň. Prikázal jej, aby otvorila pokladnicu, odkiaľ ukradol 630 eur a ušiel. Hovorkyňa informovala, že po vykonaní procesných úkonov vyšetrovateľ Policajného zboru v Brezne umiestnil muža do policajnej cely a bol spracovaný návrh na jeho vzatie do vyšetrovacej väzby. V sobotu 21. augusta ho sudca Okresného súdu v Brezne vzal do väzby. Celková škoda, ktorú krádežou peňazí majiteľom spôsobil, je odhadnutá na viac ako 15 tisíc eur.

V minulosti bol dvakrát trestaný a odsúdený na nepodmienečné tresty. V roku 2000 za trestný čin služba v cudzom vojsku a v roku 2002 za trestný čin ublíženia na zdraví. Z výkonu trestu ho prepustili vo februári 2008.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM