Zuzana Vajayová Rôzne

Na Grand Prix budú popri parných rušňoch súťažiť aj staré motorové vlaky

Historické parné lokomotívy zo Slovenska, Poľska, Česka, Maďarska a Rakúska, ale aj historické motorové vozne M131.1, budú cez víkend súťažiť v atraktívnych disciplínach na nákladnej železničnej stanici vo Zvolene.

Podujatie je súčasťou 13. ročníka medzinárodných pretekov parných rušňov Grand Prix Slovensko.

Preteky parných rušňov odštartuje popoludní minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Figeľ. Súťaž je vyhľadávanou atrakciou, ktorá pripomína zašlé časy na železnici. Lákavé sú predovšetkým preteky rušňov v šprinte. V súťaži s názvom anglická pošta musia osádky rušňov za jazdy uchopiť špeciálnym hákom vrecia s poštou. V disciplíne „pivo na spojnici“ ide o to prejsť krátky úsek s pohárom piva na spojnici oceľových kolies rušňa bez toho, aby sa vylialo.

Sú však aj súťaže, pri ktorých ide viac-menej o pobavenie divákov. K nim patrí „pomsta indiánov“, kde sa posádky musia vyrovnať s rozličnými nástrahami na trati. V disciplíne „dámy na koľajniciach“ musia zase rušňovodiči a ich pomocníci čo najrýchlejšie oslobodiť dievčatá prikované ku koľaji.

Návštevníci môžu počas podujatia vidieť aj pápežský vlak Jána Pavla II. Totus tuus poľských štátnych železníc a môžu sa tiež zúčastniť prehliadky povstaleckého pancierového vlaku Štefánik. V priestoroch rušňového depa bude výstava historických i súčasných koľajových vozidiel, vrátane jednotiek Push-Pull a Mária, zaradených do služby na území Slovenska v roku 2011. Prvý raz v histórii podujatia sa môžu po železnici previesť konským záprahom.

V sprievodnom kultúrnom programe vystúpi detská dychová skupina Novobančanka, hudobná skupina Lojzo, mažoretky tanečnej školy Zuzana a skupina historického šermu Ricasso.

Záujemcovia sa tiež budú môcť previezť mimoriadnymi historickými vlakmi zo Zvolena do Banskej Bystrice na Radvanský jarmok či Banskej Štiavnice na Salamandrove dni.

Štart pretekov historických motorových vozňov je naplánovaný na 10:00 hod., súťaž parných lokomotív o 13:30 hod. Pre dodržanie bezpečnosti a priechodnosti bude tento rok počet divákov na nadchode nad železničnou stanicou obmedzený a za vstup sa bude platiť.

Grand Prix Slovensko organizuje Klub historickej techniky pri Rušňovom depe Zvolen.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM