Jakub Forgács Správy

Na Hrone vo Zvolene vyrastie rybovod. Rybám umožní prekonať existujúce bariéry

Hať s rybovodom začnú na Hrone stavať po procese verejného obstarávania. To je aktuálne v procese.

Ilustračný obrázok k článku Na Hrone vo Zvolene vyrastie rybovod. Rybám umožní prekonať existujúce bariéry
Zdroj: TASR

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pripravuje opatrenia, ktoré umožnia rybám prekonať existujúce bariéry na Hrone vo Zvolene pomocou rybovodu, ktorý je navrhovaný ako veľkokapacitný bazénový s rozdeľovacími priehradkami.

Ako uviedol hovorca SVP Pavel Machava, z dôvodu kontroly dodržania navrhnutých hydrobiologických parametrov rybovodu bude v priebehu realizácie stavebných prác a vo fáze predkolaudácie vykonávaný externý bioekologický dozor. „Na účely vyhodnotenia funkčnosti a účinnosti rybovodu bude vykonávaný ichtyologický monitoring rybovodu,“ vyjadril sa.

Umožní protiprúdovú neresovú migráciu

Betónový sklz sa dnes nachádza v kilometri 156,33 a klapková hať v kilometri 156,85. V kilometri 156,520 sa nachádza aj malá vodná elektráreň, ktorá spolu s odpadovým kanálom vytvára súbežné rameno Hrona. Stavbou bude zrealizované zabezpečenie pozdĺžnej kontinuity toku. Po odstránení bariér vznikne na Hrone spojitý úsek s dĺžkou 103,66 kilometra.

Spriechodnenie existujúcich bariér je priamo napojené na projekt VS Veľké Kozmálovce, zabezpečenie pozdĺžnej kontinuity a spriechodnenie toku Hron. „Vybudovaním rybovodu sa umožní každoročná protiprúdová neresová migrácia sťahovavých rýb na neresiská vo vyšších úsekoch toku, odkiaľ sa po rozmnožení presunú do dolnej časti toku,“ priblížil Machava.

Priaznivý dosah bude mať rybovod hlavne na mrenové rybie pásmo. Rybovodom sa priamo neovplyvní územie európskeho významu závislé od vody, ale sa vytvoria podmienky na pozitívny vplyv chránených území nachádzajúcich sa v blízkosti.

Pribudne aj hladinový senzor

V zmysle usmernenia Ministerstva životného prostredia SR bude v rybovode zabezpečené kontinuálne meranie hydrologických parametrov s možnosťou zapisovania nameraných hodnôt. Zabezpečovať sa bude pomocou hladinového senzora, ktorý bude umiestnený pod vtokovým objektom v prvej komore a bude zaznamenávať hladinu vody v rybovode s následným prepočtom prietoku.

Ichtyologický monitoring rybovodu sa bude vykonávať externe na účel vyhodnotenia jeho priechodnosti, funkčnosti a účinnosti osobou s biologickým vzdelaním a preukázateľnou praxou. V rámci vtokového objektu bude nainštalovaná podvodná kamera zabezpečujúca snímanie rýb plávajúcich cez vtokový objekt. V objekte MVE bude umiestnený Insomnia kamerový systém, ktorý bude zabezpečovať ukladanie zaznamenaného materiálu s možnosťou spätnej kontroly.

Začiatok stavby sa predpokladá po ukončení verejného obstarávania, ktoré je aktuálne v procese.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM