Samospráva

Na kultúru dá kraj o 75 000 eur viac. V týchto okresoch pôjde viac aj na cesty

Tisíce eur na nákup kníh aj najväčšie folklórne festivaly v Banskobystrickom kraji. Aké zmeny rozpočtu schválili župní poslanci?

Ilustračný obrázok k článku Na kultúru dá kraj o 75 000 eur viac. V týchto okresoch pôjde viac aj na cesty
Zdroj: TASR

Dovedna o 75 000 eur viac oproti pôvodnému plánu vynaloží v tomto roku Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) na kultúrne podujatia a kultúrne inštitúcie vo svojej správe. Zvýšenie prostriedkov na kultúru schválili poslanci zastupiteľstva BBSK v rámci druhej zmeny tohtoročného rozpočtu kraja na pondelkovom výjazdovom rokovaní v Lučenci.

„Toto zvýšenie je na úkor zníženia rezervy BBSK,“ informovala Alena Franková, vedúca oddelenia financií, investícií a verejného obstarávania Úradu BBSK. Peniaze sú podľa nej určené na nákup kníh do knižníc, na premiéry v divadlách či na realizáciu nových výstav v galériách. O tisíce eur viac by mali dostať aj najväčšie folklórne festivaly na území kraja.

Vďaka zmene rozpočtu sú bližšie k rekonštrukcii aj niektoré cesty v okresoch Lučenec a Zvolen. Tie mali byť komplexne opravené už v minulom roku, vo verejnom obstarávaní, ktoré vypísalo predchádzajúce vedenia kraja, sa však nepodarilo vysúťažiť dodávateľa, ktorý by opravy zrealizoval. Zastupiteľstvo teraz schválilo zvýšenie prostriedkov na jednotlivé úseky, aby bolo možné začať nové verejné obstarávanie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM