Jana Mlynarova Rôzne

Na Lešti bolo dnes rušno

Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák sa dnes vo vojenskom výcvikovom tábore Lešť zúčastnil na cvičení strážnej jednotky a multifunkčnej ženijnej roty, ktoré sa pripravujú na vyslanie do Afganistanu. S prácou vojakov v zahraničných misiách vy

V Afganistane má Slovensko 244 vojakov. Ich počet by sa mal zvýšiť časom až na 400. Dnes predviedli ministrovi Lajčákovi ukážky plnenia odborných úloh stráženia kempu, činnosti pri raketovom útoku , streľbu dvojíc a bojové ostré streľby strážnej jednotky KAF. Sám minister si vyskúšal aj hľadanie mín a ručné odmínovanie, ktoré vojaci v Afganistane bežne vykonávajú. Napokon sa zúčastnil aj na neformálnom stretnutí s príslušníkmi Ozbrojených síl SR, počas ktorého služobne najstarší vojak vyslovil jedinú vec, ktorá im počas zahraničných misií prekáža. „Je to obmedzený mandát. Boli by sme radi, keby sme sa mohli pohybovať aj mimo vyznačeného priestoru,“ povedal. Naši vojaci si získali veľmi dobré meno, osobitne v Afganistane. Vykonávajú dobrú prácu," skonštatoval nakoniec a poďakoval všetkým vojakom za ich osobitný prístup a účasť na týchto misách.
Podľa neho je Slovensko tradične vnímané ako veľmoc ženistov, ktorí sú dobre pripravení. Materiálne vybavenie sa značne zlepšilo. „Sú dobre vystrojení a vyzbrojení. Máme najlepšiu svetovú úroveň,“ doplnil Lajčák.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM