Martin Károly Rôzne

Na letisku spomínali na nášho najslávnejšieho vojnového pilota

Sliač 25. novembra - Osobnosť azda najslávnejšieho slovenského pilota v službách Britského kráľovského letectva v 2. svetovej vojne, generálmajora Otta Smika, si dnes položením venca k jeho buste na letisku Sliač uctili vojenskí letci a jeho rodinní

Smik sa preslávil ako skvelý pilot hlavne v 222. stíhacej peruti v Hornchurche. V ofenzívnych akciách nad okupovanou západnou Európou vynikal nekompromisným vedením boja.

Hrdina, po ktorom nesie od roku 2002 čestný názov aj útvar Vzdušných síl OS SR v Sliači, v krátkom čase svojho nasadenia zaznamenal množstvo leteckých bojových víťazstiev. V čase od septembra 1943 do januára 1944 dostal päť Československých vojnových krížov a jednu medailu Za chrabrosť pred nepriateľom, v novembri 1943 získal dokonca aj britský Záslužný letecký kríž.

Zahynul 28. novembra 1944, iba ako 22-ročný. Stalo sa tak pri nálete na holandský dopravný uzol Zwolle, kde bolo zostrelené jeho lietadlo. Smikova neobyčajne úspešná operačná služba sa skončila po 263 operačných bojových letoch s náletom 371,49 operačných hodín. Pri týchto letoch zostrelil 10 nepriateľských lietadiel, ďalšie dve pravdepodobne a tri stroje poškodil. Taktiež zničil tri bezpilotné strely V-1. Okrem toho zničil aj ďalšie lietadlá na zemi a tiež lokomotívy, vlaky, transportné lode, obrnené vozidlá a nákladné automobily.

Strýko bol pre nás rodinným hrdinom. Už od malička bol fanatikom do lietania a techniky,“ uviedol minulý rok pri odhalení busty na základe spomienok rodiny Smikov synovec Ján. „Sme radi, že si jeho činy a odvahu všimli a aj takto ho ocenili,“ dodal.

Smik bol po skončení druhej svetovej vojny niekoľkokrát povýšený in memoriam. Prezident Slovenskej republiky ho povýšil do hodnosti generálmajora in memoriam v roku 1994.

Zdroj: TASR Foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM