Tomas Gemza Rôzne

Na obchodnom centre sa opäť začalo pracovať, najprv musia odčerpať vodu

Po niekoľkých mesiacoch opäť začali práce na obchodnom Europa Shopping Center (ESC) vo Zvolene. Aktivity sa začali odčerpávaním spodnej vody, ktorá je vo výkopovej jame, na mieste budúceho objektu. TASR o tom informovala Iveta Bieliková, hovorkyňa in

Výstavba centra, ktorá bola od roku 2008 niekoľko razy začatá a následne aj pozastavená, by mala potom pokračovať prípravou armatúr na liatie betónu pre základovú dosku. „Jej parametre boli preprojektované z pôvodnej dvojpodlažnej budovy na trojpodlažnú,“ spresnila hovorkyňa. „Stavebné stroje by mali prísť na stavenisko v polovici apríla,“ dodala.
Ako ďalej uviedla, informácie z regionálnej tlače, podľa ktorých sa na vodnej ploche zahniezdili kačice a stavba môže začať až po vyvedení mláďat, nie sú pravdivé. „Na stavenisku nie sú žiadne chránené živočíchy, ktorých výskyt by mohol obmedziť stavebné práce,“ podotkla. „Máme k dispozícii oficiálne stanovisko obvodného úradu životného prostredia, v ktorom sa konštatuje, že sa vykonala obhliadka staveniska a zahniezdenie kačíc nebolo zistené. Rovnako sa obhliadky zúčastnil aj pracovník – zoológ, ktorý konštatoval, že v takejto rušnej lokalite je hniezdenie nepravdepodobné,“ uviedla.
Pôvodný zámer investora na výstavbu I. etapy ako dvojpodlažného objektu sa podľa Bielikovej zmenil na základe požiadaviek mestských poslancov v roku 2010. Tí žiadali aj výstavbu tretieho podlažia, kde budú umiestnené kiná a fitness centrum. „To vyvolalo nové rokovania o úvere od banky, keďže v minulom roku už bol schválený úver na vybudovanie I. etapy ako dvojpodlažného nákupno-zábavného centra,“ priblížila situáciu. Ako dodala, investorovi sa medzitým podarilo zvýšiť úver o ďalšie 3 milióny eur, ktoré zabezpečia prefinancovanie takmer celej I. etapy trojpodlažnej budovy centra aj s kinami a fitness.
Spoločnosť VAV Invest, ako aj dodávateľ stavby a teraz už aj spoluinvestor INGSTEEEL, disponujú vlastnými zdrojmi, s ktorými sa začína stavať. Postupne nabehne i čerpanie bankového úveru tak, aby sa v lete 2012 mohla ESC Zvolen otvoriť. Celá stavba aj s relaxačným centrom by mala výjsť na asi 40 miliónov eur.
ESC disponuje v súčasnosti zmluvami o budúcich zmluvách s nájomcami na zhruba 80 percent plochy centra, ktorá je takmer 12.000 m2. Prevádzkovateľom supermarketu bude spoločnosť TESCO Stories. Predpokladá sa, že prácu v ESC by mohlo nájsť priamo asi 200 ľudí, ďalších 100 v nadväzujúcich službách. K dispozícii obyvateľom i návštevníkom mesta bude dočasné parkovisko v bývalom areáli mliekarní s kapacitou 500 miest. Objekt bývalých mliekarní už investor odkúpil.

Zdroj: TASR Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM