Správy

Na Poľane sa pasujú s viacerými problémami: Dokážu ich zvrátiť ministerstvá?

Účastníci stretnutia z radov družstevníkov, farmárov, gazdov, lesníkov, poľovníkov či zástupcov okresných úradov a samosprávy upozornili na viaceré problémy.

Ilustračný obrázok k článku Na Poľane sa pasujú s viacerými problémami: Dokážu ich zvrátiť ministerstvá?
Zdroj: EASYFOTO TASR/Karin Ošvárthová

Nedostatočná pracovná sila a predovšetkým chýbajúca ochota pomáhať slovenským poľnohospodárom má za následok úbytok trvalo trávnych porastov, stratu biodiverzity a nedostatok záujmu o hospodárenie v horských a podhorských oblastiach. Upozornili na to poľnohospodári a obhospodarovatelia pôdy v Podpoľaní na svojom nedávnom stretnutí.

Na čo upozornili?

Ako informovala Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR – Správa chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Poľana, účastníci stretnutia z radov družstevníkov, farmárov, gazdov, lesníkov, poľovníkov či zástupcov okresných úradov a samosprávy upozornili aj na stratu tradícií, zdravých potravín a tiež na hrozbu živelnej výstavby, nehľadiac na únosnosť krajiny.

„Je viac ako jasné, že keď nebude gazdov, nebudú kvalitné potraviny, nebude krása polí, lúk a pasienkov, nebude bohatstvo chránených druhov rastlín, živočíchov ani chránených biotopov. Už dnes vieme predpovedať, aké veľké škody vzniknú, ak nedôjde k zmene systému a finančnej motivácii hospodárov,“ uvádza Správa CHKO Poľana.

Podľa nej k už existujúcim riešeniam môžu prispieť najmä dobré rozhodnutia dvoch ministerstiev, ktoré by v manažovaní krajiny mali ísť ruka v ruke, a to podporou poľnohospodárstva v horských a podhorských oblastiach s uvedomením si nenahraditeľného významu trvalo trávnych porastov ako zdroja obživy a biodiverzity.

Spoločné závery

Pracovné stretnutie prinieslo i spoločné závery. „V rámci pôsobnosti Správy CHKO Poľana došlo k identifikácii problémov, ktoré bránia kvalitnému obhospodarovaniu krajiny, k vyčísleniu reálnych nákladov na starostlivosť o trvalo trávne porasty, vzácne biotopy a územia európskeho významu. Podklady predložíme Štátnej ochrane prírody SR, Ministerstvu životného prostredia SR a Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR,“ informuje Správa CHKO Poľana.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Chránená krajinná oblasť Poľana na úchvatných zimných záberoch
14
Galéria
Zdroj: EASYFOTO TASR/Karin Ošvárthová
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM