Stanislav Černák Rôzne

Na Poľane sčítavali medvede: Narátali ich 45, medzi nimi boli aj statní samci

Nedávne sčítavanie medveďov na Poľane prebehlo na vnadiskách na rozlohe skoro 30 tisíc hektárov. Kompetentní narátali 45 medveďov.

Ilustračný obrázok k článku Na Poľane sčítavali medvede: Narátali ich 45, medzi nimi boli aj statní samci
Zdroj: TASR

Toto sčítanie bolo organizované Lesmi SR, š. p. (OZ Kriváň a Čierny Balog), Štátnou ochranou prírody SR a Správou CHKO Poľana vo Zvolene. Sčítavania sa okrem zástupcov týchto organizácií zúčastnili aj členovia Poľovných združení SPZ, dobrovoľní členovia Stráže prírody pri Správe CHKO Poľana a ďalší dobrovoľníci. Táto akcia sa uskutočnila vo večerných hodinách. Všetci títo pracovníci zaevidovali 45 šeliem. Boli medzi nimi však aj zdatné samce a medvedica s mláďatami. Sčítanie medveďov sa robilo aj cez zimu, vtedy narátali 37 medveďov.

Lesníci lákali medvede na stanovištia, ktoré boli od Očovej po Látky a od Hriňovej po Čierny Balog. Pre server čas.sk povedal Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV vo Zvolene, že návnadami bola kukurica alebo rôzna melasa.

Každú šelmu dokumentovali a identifikovali podľa pohlavia, veľkosti, veku a odhadu hmotnosti. Ako Kristín povedal pre čas.sk, tak zaevidovali aj matku s troma mláďatami, statného samca, ale aj vychudnutú samicu. „Statný samec mohol mať až 250 kilogramov,“ povedal Krištín a pokračoval, „samica a mláďatá boli naopak vyslabnuté.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM