Rôzne Správy

Na Pustom hrade bude kráľovská svadba: Lákadlom aj rytiersky súboj na koňoch

Podujatie, na ktorom si na svoje prídu malí aj veľkí. Pozor, počet vstupeniek je obmedzený len na 700 osôb!

Ilustračný obrázok k článku Na Pustom hrade bude kráľovská svadba: Lákadlom aj rytiersky súboj na koňoch
3
Galéria
Zdroj: Banskobystrický kraj Turizmus

Keď kráľ v minulosti vydával dcéru, bola to veľkolepá udalosť. Zišli sa panovníci, šľachta, rytieri z mnohých krajín, aby niekoľko dní spolu slávili a hodovali. Takáto svadba sa v 13. storočí odohrala aj na Pustom hrade nad Zvolenom, jednom z najrozsiahlejších hradov Strednej Európy. Prvý septembrový víkend sa uskutoční kultúrno-historické podujatie – rekonštrukcia tejto svadby. Dcéra uhorského kráľa Belu IV Konštancia si zoberie syna haličského kniežaťa Leva. Informovala o tom Zuzana Jóbová, krajská organizácia cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus (KOCR BBKT).

„Spoločne s ľuďmi, ktorí sa dlhodobo venujú oprave hradných ruín a archeologickému výskumu na Pustom hrade sme prišli k idei, že Pustému hradu chýba ikonické stredoveké podujatie, ako má napríklad Bratislava v podobe Korunovačných slávností. A tak sme hľadali vhodný príbeh z dejín hradu. Príbeh svadby Konštancie, dcéry uhorského kráľa Bela IV. nám prišiel ako veľmi vhodný, lebo so svadbou sa spája radosť, veselosť a šťastie a práve tieto emócie chceme podujatím vyvolať,“ povedala Iveta Niňajová, predsedníčka KOCR BBKT.

Veľkolepé podujatie

Obavy z návratu Tatárov viedli kráľa Uhorska Bela IV. k hľadaniu spojencov a zlepšeniu vzťahov so susedmi. Kráľ Belo preto do Zvolena pozval haličské knieža Danila a kyjevského metropolitu Kyrila. Vrámci toho sa konala svadba Danilovho syna Leva a Belovej dcéry Konštancie. Na týchto základoch je postavené podujatie Kráľovská svadba na Pustom hrade 2020. Hodnoverné divadelné stvárnenie tejto dobovej udalosti zohľadňuje aj ďalšie historické súvislosti, ktoré sa viažu s týmto politickým aktom – napríklad prepustenie uhorských šľachticov zajatých v predchádzajúcich bojoch, alebo uzavretie prímeria medzi oboma panovníkmi.

Kráľovská svadba Konštancie a Leva sa uskutočnila zrejme v auguste roku 1247. O niekoľko stoviek rokov neskôr sa táto udalosť vráti na Pustý hrad pod vedením rytierov Vir Fortis, v spo­lupráci s oblastnou organizáciou cestovného ruchu Stredné Slovensko, krajskou organizáciou cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus, mesta Zvolen a predstaviteľov archeologického výskumu na Pustom hrade.

Tak, ako historická kráľovská svadba, aj jej rekonštrukcia bude veľkolepým podujatím. „Rytieri z Vir Fortis na ňu povolali spriaznené historické skupiny z celého Slovenska. Na Pustom hrade sa tak zíde takmer stovka účinkujúcich. Vrcholom slávnostného obradu a hostiny bude „rytiersky súboj na koňoch“ v priestoroch predhradia Dolného hradu. Súčasťou areálu Dolného hradu bude aj zóna pre deti so stredovekými hrami, dobová kuchyňa s čajovňou, remeselnícke dielne a stredoveký stanový tábor," informovala Michaela Rudová z oblastnej organizácie cestovného ruchu Stredné Slovensko.

Obmedzený počet vstupeniek

Podujatie sa uskutoční na Dolnom hrade, v sobotu 5. septembra 2020 v dvoch časoch vstupov: od 12:00 do 15:00 a od 15:30 do 18:30. Počet vstupeniek na každé predstavenie je obmedzený na 700 osôb. Vstupenky sú v predaji online na www.kralovskasvadba.sk prostredníctvom krajskej cestovnej kancelárie Za horami, za dolami prevádzkovanej KOCR BBKT.

V rovnakom termíne dopoludnia sa uskutoční 23. ročník Národného výstupu na Pustý hrad, ktorý organizuje Mesto Zvolen.

V OBRAZOCH: Na Pustom hrade bude kráľovská svadba
3
Galéria
Zdroj: Banskobystrický kraj Turizmus
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM