Peter Klimant Kultúra

Na Pustom hrade objavili pozoruhodné nálezy: Vzácne mince, nože aj šperky!

Archeológovia pracujúci na Pustom hrade majú za sebou veľmi úspešnú sezónu. Podarilo sa im nájsť kopec vzácnych predmetov, ktoré pomohli poodhaliť dejiny tohto slávneho miesta. Veľké plány na ďalšiu sezónu im preto nechýbajú.

Ilustračný obrázok k článku Na Pustom hrade objavili pozoruhodné nálezy: Vzácne mince, nože aj šperky!
Zdroj: TASR

Podľa vedúceho archeologického výskumu Ján Beljaka bola táto sezóna na Dolnom Pustom hrade vôbec najbohatšia na archeologické nálezy. Kým vlani našli v areáli takmer 10 000 predmetov alebo ich častí, tento rok ich bolo viac. Okrem najčastejších zlomkov keramiky a kostí to boli aj vzácne mince, šperky, ozdobné kovania, nože či hroty striel alebo vzácna minca.

„Preskúmali sme exteriérové plochy pri východnej a severnej stene veže Dolného hradu a tiež strednú časť nádvoria a územie pri bráne v spojovacom múre v sedle pod vežou,“ priblížil ďalej výskum. Vykonávali sa tiež sanačné práce na južnej a severnej stene veže. „Musím ale podotknúť, že výskum nám často kazilo počasie a sezóna bola za posledné desaťročia najdaždivejšia,“ posťažoval sa Beljak.

Vďaka tohtoročnej sezóne vedia už archeológovia jednoznačne datovať vznik veže Dolného hradu v prvých desaťročiach 13. storočia a jej zánik v prvých desaťročiach 14. storočia.

Tohtoročnú, už 23. archeologickú sezónu na Pustom hrade financovalo mesto Zvolen, prácu asi 120 mladých študentov archeologických škôl z krajín V4 podporil Medzinárodný Vyšehradský fond a Banskobystrický samosprávny kraj a prácu desiatich nezamestnaných zaplatilo Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR. Navyše, sanáciu južnej steny veže podporilo Ministerstvo kultúry SR. Celú sezónu na Dolnom hrade zastrešoval Archeologický ústav SAV v Nitre s Katedrou archeológie UKF v Nitre.

Beljak by sa na budúci rok chcel pustiť do sanácie západnej steny veže a brány Dolného hradu. „Pripravujeme projekt na sanáciu hlavnej vstupnej brány a chceli by sme tiež zrekonštruovať západnú líniu opevnenia medzi bránou a vežou a spojovací múr pri veži,“ uviedol. Hotový je pritom už aj projekt na výskum veľkej cisterny na dažďovú vodu na Hornom hrade a tiež na sanáciu cisterny a paláca.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM