Správy

Na Slovensku vlani zomrelo najviac ľudí od roku 1919: Banskobystrický kraj má smutný REKORD

Spomedzi ôsmich regiónov Slovenska v roku 2021 nadpriemernú hodnotu hrubej miery úmrtnosti vykázali štyri kraje. Jedným z nich je aj ten Banskobystrický.

Ilustračný obrázok k článku Na Slovensku vlani zomrelo najviac ľudí od roku 1919: Banskobystrický kraj má smutný REKORD
Zdroj: TASR/AP

Minulý rok na Slovensku zomrelo viac ako 73-tisíc ľudí, čo je najvyšší absolútny počet od roku 1919. Celková nadúmrtnosť bola vlani na úrovni 37 percent. Najčastejšou príčinou smrti boli choroby obehovej sústavy, druhou bol COVID-19. Najviac ľudí zomrelo v januári. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Nárast miery úmrtnosti

„Pandémia ochorenia COVID-19 spôsobila výrazné zvýšenie miery úmrtnosti na Slovensku, už v roku 2020 prekročil počet zomretých hodnotu 1000 úmrtí na 100-tisíc obyvateľov a v roku 2021 sa zvýšil až na 1 350. Ide naozaj o najvyššiu hrubú mieru úmrtnosti v povojnovej histórii Slovenska,“ spresnila riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR Zuzana Podmanická.

Najviac ľudí zomieralo v prvom a poslednom štvrťroku minulého roka, keď Slovensko zasiahli druhá a tretia vlna pandémie. Počet zomretých v týchto mesiacoch dosiahol takmer dvojtretinový podiel na celoročnom počte zomretých.

Ako to vyzeralo v jednotlivých krajoch, sa viac dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM