Správy

Na trase z Bratislavy sa môže rozpúťať veľký súboj: Bude cez Zvolen jazdiť nový vlakový dopravca?

Železničná trať z Bratislavy cez Zvolen do Banskej Bystrice je roky obsluhovaná štátnym prepravcom. Dôjde však už tento rok k veľkej zmene?

Ilustračný obrázok k článku Na trase z Bratislavy sa môže rozpúťať veľký súboj: Bude cez Zvolen jazdiť nový vlakový dopravca?
Zdroj: TASR

Podľa zistení Hospodárskych novín, na južnú trať, ktorá spája Banskú Bystricu a Bratislavu, môže už čoskoro vstúpiť súkromný prepravca. Na linke Bratislava – Zvolen – Banská Bystrica sa Ministerstvo dopravy podľa denníka chystá vypísať tender na nového dopravcu ešte v priebehu tohto roka.

„Naším cieľom je, samozrejme, poskytovať obyvateľom Slovenska najkvalitnejšie služby pri čo najnižších nákladoch štátu,“ povedal hovorca rezortu dopravy Martin Kóňa.

S novým prepravcom, ktorý by na tejto linke mohol jazdiť už od decembra 2015, by mali prísť aj lepšie služby. „Latka bude nasadená dosť vysoko najmä z hľadiska komfortu,“ tvrdí šéfredaktorka Železničnej revue Desana Mertinková. Tá spomenula, že medzi kritériami na výber budú aj vozeň prvej triedy, elektrické zásuvky a WiFi.

Výrazne lacnejšie cestovné lístky, ktoré sú aktuálne v cene 8,74 eur, sa však pri novom dopravcovi neočakávajú. "Víťazný dopravca bude musieť vyriešiť problém straty aj za bezplatné cestovanie,“ povedal pre denník bývalý šéf Železničnej spoločnosti Slovensko Pavel Kravec. Ak dôjde k novej súťaži, medzi dopravcami sa môže strhnúť bitka.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM