Marcel Páleš Rôzne

Na žiakov v našom kraji sa pôjde modernejšie: Nové úlohy a elektronické testovanie!

Do národného projektu "Zvyšovanie kvality vzdelávania na základných (ZŠ) a stredných (SŠ) školách s využitím elektronického testovania" sa v Banskobystrickom kraji zatiaľ zapojilo 173 základných a stredných škôl.

Ilustračný obrázok k článku Na žiakov v našom kraji sa pôjde modernejšie: Nové úlohy a elektronické testovanie!
Zdroj: TASR

Najviac ich je zo Žilinského a Prešovského kraja. Priebežne je v rámci celého Slovenska prihlásených k začiatku nového školského roka do projektu 1429 ZŠ a SŠ. Informovala Mária Grebeňová-Laczová, manažérka publicity Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM).

Moderný prostriedok hodnotenia žiakov

Ako pokračovala, aktívna účasť škôl je dôležitou súčasťou projektu, ktorý sa zameriava na elektronické testovanie ako moderný prostriedok hodnotenia a merania vedomostí žiakov. „Najviac škôl z Banskobystrického kraja je priamo z mesta pod Urpínom – 22 škôl, zo Zvolena (15) a z Lučenca (13). Sú to školy, ktorých počítače v učebniach spĺňajú technické požiadavky na elektronické testovanie a následne s nami podpísali rámcovú zmluvu o spolupráci,“ priblížila riaditeľka NÚCEM Romana Kanovská, hlavná manažérka národného projektu.

Grebeňová-Laczová podotkla, že počet škôl nie je konečný, ďalšie sa môžu rozhodnúť ešte v tomto čase a zapojiť do jesenného informačno-komunikačno technologického (IKT) prieskumu školských počítačov. Výsledky prieskumu poskytnú školám a NÚCEM informáciu o tom, či počítače spĺňajú príslušné technické parametre spolupráce.

Vďaka testovaniu prístup do databázy úloh

Školy, ktoré sa zapojili do projektu, budú mať bezplatný prístup k rozsiahlej elektronickej databáze úloh, ktorej vznik je dôležitou súčasťou projektu. Školy vďaka elektronickému testovaniu získajú moderný, rýchly a bezpečný spôsob overovania vedomostí žiakov. Elektronické testovanie zjednoduší učiteľom vyhodnocovanie testov, ktorí ich nebudú musieť ručne opravovať a žiaci získajú rýchlejšiu spätnú väzbu o tom, ako v teste dopadli, pokračovala Grebeňová-Laczová.

Nové úlohy a testy budú spĺňať požiadavky Štátneho vzdelávacieho programu. Do novembra 2015, v rámci národného projektu, vznikne celkom 30 000 nových úloh a 150 testov pre 2. stupeň ZŠ a pre SŠ zo všeobecno-vzdelávacích predmetov ako slovenský jazyk a literatúra, anglický jazyk, nemecký jazyk, ruský jazyk, maďarský jazyk a literatúra, slovenský jazyk a slovenská literatúra, biológia, fyzika, chémia, dejepis, geografia, občianska náuka, matematika a informatika.

Do národného projektu sa môžu zapojiť len plno organizované ZŠ, SŠ a osemročné gymnáziá. V prípade záujmu o jesenný prieskum IKT riaditelia škôl získajú viac informácií na e-mailovej adrese e-testovanie@nucem.sk alebo telefonicky na číslach 02/32 782 610 a 02/32 782 611.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM