Rôzne Správy

Na Zvolenskom zámku môžu návštevníci obdivovať jedinečný obraz: Portrét Márie Terézie

Monumentálny reprezentačný portrét rakúsko-uhorskej panovníčky bol identifikovaný na aukcii v roku 2016 a následne na výstave vo viedenskom Belvederi v roku 2017, ako práca F.A. Palka (1717 - 1766) z obdobia krátko po polovici 18. storočia.

Ilustračný obrázok k článku Na Zvolenskom zámku môžu návštevníci obdivovať jedinečný obraz: Portrét Márie Terézie
Zdroj: TASR

V Slovenskej národnej galérii (SNG) na Zvolenskom zámku môžu návštevníci už nejaký čas obdivovať obraz z darovanej zbierky Linea rodiny Zubaľovcov. Rodina zbierku, ktorá zahŕňa viac ako 150 umeleckých diel, venovala vlani SNG.

„Je to portrét Márie Terézie od Franza Antona Palka,“ uviedla riaditeľka zvolenského pracoviska SNG Erika Trnková. Obraz je už vystavený v Stĺpovej sieni Zvolenského zámku od novembra 2017.

Monumentálny reprezentačný portrét rakúsko-uhorskej panovníčky bol identifikovaný na aukcii v roku 2016 a následne na výstave vo viedenskom Belvederi v roku 2017, ako práca F.A. Palka (1717 – 1766) z obdobia krátko po polovici 18. storočia.

Zbierka Linea je jednou z najvýznamnejších súkromných zbierok na Slovensku. Sochy, maľby, grafiky, kresby, objekty a inštalácie sú reprezentatívnym výberom z výsledkov zberateľského úsilia dvoch generácií rodiny Zubaľovcov. Celú zbierku budú mať možnosť milovníci umenia v budúcnosti vidieť v priestoroch stálych expozícií zrekonštruovanej budovy SNG v Bratislave.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM