Správy

Na Zvolenskom zámku sa digitalizuje vo veľkom. Zoskenovaných je už 33 000 predmetov

Vďaka digitalizácii vzniká digitálny obsah, ktorý galérie používajú na publikačné účely, sprístupňovanie a propagáciu, a ako základný prostriedok evidencie svojich zbierok.

Ilustračný obrázok k článku Na Zvolenskom zámku sa digitalizuje vo veľkom. Zoskenovaných je už 33 000 predmetov
Zdroj: TASR

Digitalizačné pracovisko Slovenskej národnej galérie (SNG) na Zvolenskom zámku od roku 2016 do konca roku 2018 zoskenovalo 8000 predmetov najmä z iných slovenských zbierkotvorných galérií než zo SNG. Už predtým, počas realizácie projektu Digitálna galéria, bolo na tomto pracovisku ošetrených a zdigitalizovaných viac ako 25 000 predmetov z 18 zbierkot­vorných galérií na Slovensku. Od vzniku digitalizačného pracoviska teda zoskenovalo SNG 33 000 predmetov

Ako uviedla riaditeľka úseku výskumu a vývoja SNG Mária Bohumelová, zbierkové predmety SNG sa momentálne digitalizujú primárne v Bratislave. „Okrem zbierkových predmetov, ktoré sú určené na digitalizáciu, sa digitalizačné pracovisko vo Zvolene využíva aj na sterilizáciu kultúrnych objektov vo fumigačnej komore,“ priblížila. Podľa nej SNG v tejto oblasti vychádza v ústrety všetkým inštitúciám, ktoré potrebujú urgentné ošetrenie kultúrnych, prípadne archívnych objektov.

Základný prostriedok evidencie

Vďaka digitalizácii vzniká digitálny obsah, ktorý galérie používajú na publikačné účely, sprístupňovanie a propagáciu, a ako základný prostriedok evidencie svojich zbierok.

SNG plánuje využívať digitalizačné pracovisko vo Zvolene na digitalizáciu zbierkových predmetov spolupracujúcich galérií minimálne ďalšie tri roky, teda minimálne počas obdobia udržateľnosti projektu Digitálna galéria a v prípade možností aj potom. Zvolen má z tohto hľadiska výbornú polohu a je dobre prístupný galériám zo všetkých regiónov.

Sprístupnené na webe

Veľa zo zdigitalizovaných zbierkových predmetov môže verejnosť vidieť na stránke, ktorú vytvorila a spravuje SNG práve s cieľom sprístupnenia zbierok, ktoré bežný návštevník nemá možnosť inak vidieť. Web umenia je výnimočný najmä tým, že sprístupňuje zbierky nielen SNG, ale aj iných slovenských galérií (momentálne ich je deväť), a ďalšie čakajú na spracovanie dát, aby sa k nim pripojili.

Digitalizačné pracovisko SNG na Zvolenskom zámku bolo vybudované v rokoch 2012/2013, v rámci projektu Digitálna galéria, financovaného z eurofondov v rámci Operačného programu Informatizácia spoločnosti. S týmto cieľom bol zrekonštruovaný dvojpodlažný objekt zo 16. storočia, národná kultúrna pamiatka ľudovo nazývaná kapitánsky dom.

Vďaka rekonštrukcii vznikli na prízemí priestory skenovacej miestnosti a kancelária pre postproces digitálnych reprodukcií. Rozmerovo najväčším komponentom na prízemí je komora na fumigáciu zbierkových predmetov, inými slovami, komora, kde sa vložia zbierkové predmety, ktoré sú zamorené plesňami, a v komore sa pomocou špeciálneho plynu pleseň zlikviduje. Na poschodí je zariadené unikátne reštaurátorsko-konzervačné pracovisko vybavené modernými prístrojmi a kancelárske priestory.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM