Jakub Forgács Správy Samospráva

Na zvolenskom zastupiteľstve prepukli vášne. Slovné súboje pre otváracie hodiny

Rokovania poslancov nemusia byť iba nudné. Dôkazom je aj spor pre VZN, ktoré rozdelilo obyvateľov paneláka na sídlisku Západ a pracovníkov parkovacieho domu.

Ilustračný obrázok k článku Na zvolenskom zastupiteľstve prepukli vášne. Slovné súboje pre otváracie hodiny
Foto: Nicole Regecová

Na ostatnom rokovaní Mestského zastupiteľstva (MsZ) vo Zvolene opäť prepukli vášne. Kým pred asi rokom prišli na MsZ protestovať obyvatelia sídliska Sekier, ktorým prekážala nočná prevádzka pohostinstva, tentoraz slovné súboje zvádzali obyvatelia paneláka na sídlisku Západ a pracovníci parkovacieho domu, ktorý stojí oproti.

Predmetom sporu je všeobecné záväzné nariadenie (VZN) mesta, ktoré pred časom obmedzilo otváracie hodiny reštauračných zariadení v okrajových častiach mesta do 22:00. Vedenie parkovacieho domu, v ktorom sa nachádza aj pizzeria a bowling, sa proti tomu ohradilo a navrhlo mestu, aby zmenilo zonáciu tejto časti sídliska a parkovací dom s prevádzkami z nej vyňalo. Podľa zástupcov parkovacieho domu práve spoločenské prevádzky vytvárali veľkú časť príjmov firmy a zabezpečovali prácu pre asi 40 ľudí. V dôsledku obmedzenia otváracích hodín sa však mala firma dostávať do platobnej neschopnosti s hrozbou prepustenia väčšiny zamestnancov.

Čítajte tiež: Pestrá ponuka, z ktorej si vyberie každý. 50 voľných pracovných miest vo Zvolene

Proti obnoveniu nočnej prevádzky v zariadeniach parkovacieho domu však začali bojovať najmä obyvatelia oproti stojacej bytovky. V uplynulých dňoch zozbierali 75 podpisov pod petíciu, v ktorej žiadajú poslancov, aby návrh na zmenu zonácie nepodporili. Podľa Ivety Rybárovej z petičného výboru obyvatelia bytovky boli v minulosti zaťažovaní prílišným hlukom, ktorý im nedával v noci spávať.

Krátko pred zastupiteľstvom však odovzdali na mestský úrad petíciu za zachovanie parkovacieho domu s prevádzkami aj zamestnanci a obyvatelia časti zvolenského sídliska. Túto petíciu podpísalo 1368 ľudí. Šéf parkovacieho domu Lukáš Rychtárech argumentoval tým, že objekt je dostatočne odhlučnený a nemôže tak dochádzať k prekročeniu limitov hluku. „Ak sa vyskytli problémy s ľuďmi, firma vždy volala mestskú políciu,“ uviedol.

Poslanci nakoniec schválili ako novelu VZN druhú alternatívu, podľa ktorej v prevádzkarňach, poskytujúcich pohostinské služby a nachádzajúcich sa v objektoch, v ktorých je viac ako polovica úžitkovej plochy využívaná na poskytovanie parkovacích služieb, je prevádzkový čas stanovený od šiestej hodiny rannej do štvrtej hodiny nasledujúceho dňa.

Čítajte tiež: FOTO: Zvolenská nemocnica zažila nával. Prvý DOD lákal aj historickými zábermi

V OBRAZOCH: Leto v uliciach Zvolena
10
Galéria
Foto: Oliver Kuklovský
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM