Jakub Forgács Správy

Naď pred poslancami BBSK: Tieto výzvy stoja pred zachovaním civilného letiska Sliač

Jaroslav Naď je podľa slov Luntera prvý minister, ktorý prišiel počas jeho pôsobenia na čele kraja na zastupiteľstvo.

Ilustračný obrázok k článku Naď pred poslancami BBSK: Tieto výzvy stoja pred zachovaním civilného letiska Sliač
5
Galéria
Zdroj: BBSK/Marek Mačica

Na pozvanie predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Jána Luntera v pondelok na krajskom zastupiteľstve vystúpil minister obrany Jaroslav Naď. Pred župných poslancov predstúpil nielen preto, aby ich informoval o aktuálnej situácii na letisku Sliač, ale najmä preto, aby opätovne deklaroval snahu zachovať v tomto priestore civilné lety. Informovala o tom Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie BBSK.

Najväčšie výzvy

„Ďakujem, že ste ma dnes pozvali na vaše zastupiteľstvo a že prejavujete záujem o tému, ktorá je mimoriadne dôležitá nielen pre rezort obrany, ale pre celé Slovensko. Faktom je, že minulá vláda s civilným letectvom na letisku Sliač nepočítala, čo som sa dozvedel len tak mimochodom, počas stretnutia projektového tímu. Okamžite som rokoval s vedením župy, primátorom krajského mesta, s ministrom dopravy a brífoval som premiéra s jediným cieľom – modernizovať letisko Sliač so zachovaním civilnej prepravy,“ povedal vo svojom príspevku Jaroslav Naď.

Ten pomenoval aj najväčšie výzvy, ktoré pred zachovaním civilnej časti letiska stoja – ide o medzinárodno-právne otázky súvisiace so stupňom utajenia, vojensko-technické riešenia spoločného fungovania vojenskej a civilnej časti a financovanie rozsiahleho projektu, ktorý má pokračovať až do roku 2030.

Priorita kraja

„Zachovanie civilnej časti letiska je pre BBSK absolútnou prioritou. V kraji nemáme diaľnice, len rýchlostné cesty, železničná sieť si pýta modernizáciu a každý ďalší spôsob dopravy do našich regiónov je pre ľudí nesmierne dôležitý. Ide pritom nielen o záležitosť cestovného ruchu, ale aj o podporu ekonomiky a podnikania,“ povedal župan Ján Lunter a ocenil, že minister obrany na pozvanie predstúpiť pred poslancov zareagoval pozitívne.

„Je to prvý minister, ktorý prišiel počas môjho pôsobenia na čele kraja na zastupiteľstvo. Nesmierne si to vážim a ďakujem mu za otvorenú spoluprácu a jeho aktivitu v tejto oblasti,“ doplnil Ján Lunter.

BBSK podľa jeho slov poskytne pri riešení otázky civilných letov na Sliači maximálnu súčinnosť všetkým zodpovedným orgánom.

Preprava na letisku Sliač má byť pre rekonštrukciu ukončená k 31. decembru tohto roka, s opätovným obnovením sa počíta v roku 2023. Pred spustením prevádzky musí letisko prejsť certifikáciou, ktorú vykonajú zodpovedné orgány európskeho letectva a Severoatlantickej aliancie.

Zábery z rokovania Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja nájdete v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Minister obrany prijal pozvanie na krajské zastupiteľstvo
5
Galéria
Zdroj: BBSK/Marek Mačica
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM