Jakub Forgács Kultúra

Nadšenci umenia si prídu na svoje. Na Zvolenskom zámku odhalia tajomstvá unikátnej rytiny

Je vám blízke umenie a chceli by ste sa dozvedieť viac o historických dielach? Potom neprehliadnite jedinečnú príležitosť priamo vo Zvolene!

Ilustračný obrázok k článku Nadšenci umenia si prídu na svoje. Na Zvolenskom zámku odhalia tajomstvá unikátnej rytiny
15
Galéria
Zdroj: TASR

Zvolenský zámok pripravila pre svojich návštevníkov nový cyklus kurátorských výkladov s názvom To najlepšie, čo doma máme. Ide o pravidelný cyklus špecializovaných výkladov, v rámci ktorého kurátori galérie raz mesačne predstavia dielo, ktoré vo svojom zbierkovom fonde považujú za najzaujímavejšie.

Ako uviedla galerijná pedagogička Mária Ťavodová, v stredu 22. februára predstaví kurátor Zbierok starej kresby a grafiky SNG Martin Čičo majstrovskú rytinu Albrechta Dürera (1471–1528) Sv. Hieronym v pracovni. V umeleckohis­torickej spisbe býva toto dielo zaraďované do trojice autorových „majstrovských rytín“ z rokov 1513 a 1514.

„Zachytáva svätého Hieronyma pri práci, priam v ideálnych podmienkach. Pritom k svätcovi patrí skôr obraz asketického starca modliaceho sa pred jaskyňou alebo v krajine pripomínajúcej púšť,“ uviedla Ťavodová.

Výklad priblíži, ako sa z tohto domovského prostredia dostal Hieronym do renesančného interiéru a hovoriť sa bude aj o ryteckej technike Albrechta Dürera. „Okrem úspešného úsilia o vyjadrenie rôznych druhov materiálov k nej patrí aj zachytenie svetla rozlievajúceho sa po miestnosti, ktoré posilňuje spirituálnu atmosféru výjavu,“ priblížila galerijná pedagogička.

Martin Čičo vyštudoval dejiny umenia na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1992). V SNG pracuje od roku 2007 a ako kurátor Zbierky starej kresby a grafiky sa zaoberá predovšetkým týmito médiami. Spolupracoval na viacerých výstavných a edičných projektoch vrátane samostatných výstavných projektov.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Krásy Zvolena zachytené mladým fotografom
15
Galéria
Foto: Peter Braciník
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM