Stanislav Černák Rôzne

Najstaršia škola svojho druhu zažila toho až-až: Zvolenská drevarina a jej 13 dôležitých medzníkov

Má tradíciu, cveng a vynikajúce meno nielen na Slovensku. A navyše je najstaršou školou svojho druhu. Na mysli máme SOŠ drevársku, ktorá si počas tohto roka pripomenie už 93. výročie. Zažila toho už až-až, toto je jej 13 dôležitých medzníkov.

Ilustračný obrázok k článku Najstaršia škola svojho druhu zažila toho až-až: Zvolenská drevarina a jej 13 dôležitých medzníkov
Zdroj: TASR

Stredná odborná škola (SOŠ) drevárska vo Zvolene je najstaršou strednou školou svojho druhu na Slovensku. Tento rok si pripomenie už 93 rokov od svojho vzniku. Jej zakladajúci článok – Štátna drevársko-piliarska škola však nevznikol vo Zvolene, ale v Liptovskom Hrádku v roku 1922.

Má bohatú históriu

Škola bola od roku 1927 dvojročná a mala celoštátny charakter. Do mesta pod Pustý hrad sa presťahovala až v roku 1962, kedy sa ešte v budove Strednej priemyselnej školy strojníckej začal vyučovať študijný odbor piliarstvo a pridružená výroba v dvoch triedach. Už od roku 1954 bolo štúdium štvorročné, ukončené maturitou.

Ďalším medzníkom bol rok 1968, kedy sa začalo vyučovanie v novej budove školy, ktorú postavili v blízkosti vtedy najväčšieho drevárskeho závodu na Slovensku – Bučiny Zvolen. Škola dostala názov Stredná priemyselná škola drevárska Zvolen a mala 12 tried denného štúdia a šesť tried štúdia popri zamestnaní. V roku 1984 pribudol k tradičným drevárskym odborom aj študijný odbor nábytkárstvo.

Zmeny po 1989

Politicko-hospodárske zmeny v roku 1989 priniesli aj zmeny v škole. V roku 1993 sa začali vyučovať novokoncipované študijné odbory – spracúvanie dreva, technické a informatické služby, konštrukcia a tvorba nábytku a tiež vyučovanie v nadstavbovom štúdiu absolventov SOU drevárskych a nábytkárskych. Prevratnú novinku priniesol rok 1995, keď sa na škole začalo vyučovanie študijného odboru výroba hudobných nástrojov ako na jedinej škole na Slovensku.

O rok neskôr prišiel ďalší medzník – škola zorganizovala prvý ročník ojedinelého spoločenského podujatia pre verejnosť Javor, ktoré okrem výsledkov práce študentov dávalo priestor aj regionálnym remeselníkom, zameraným na prácu s drevom.

Zo Združenej k SOŠ

K 1. septembru 2004 vznikla Združená stredná škola drevárska spojením Strednej priemyselnej školy drevárskej a Stredného odborného učilišťa drevárskeho, ktoré existovalo v susedstve už od 50. rokov uplynulého storočia.

Svoj súčasný názov – SOŠ drevárska – nesie škola od roku 2009. Už pred tým sa však postupne začala prispôsobovať požiadavkám trhu práce. V roku 2008 sa začalo s vyučovaním aj nedrevárskych odborov – študijného odboru mechanik počítačových sietí a študijného odboru ochrana osôb a majetku pred požiarom. Vlani zase pribudol študijný odbor – technik drevostavieb.

SOŠ Drevárska vo Zvolene oslávi tento rok 93: výročie
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM