Martin Károly Rôzne

Nečinnosť štátu ohrozuje chod samospráv

Združenie miest a obcí Slovenska je hlboko znepokojené situáciou do ktorej sa dostali takmer dve stovky samospráv, ktoré boli úspešné pri realizácii projektov v rámci Regionálneho operačného programu a teraz im hrozia finančné problémy a napokon aj n

Takmer dve stovky miest a obcí zrealizovalo projekty, ale financie sú v nedohľadne. Nečinnosť štátu tak ohrozuje chod samospráv,“ konštatuje výkonný podpredseda ZMOS Milan Muška.

Predsedníctvo ZMOS sa preto včera týmto problémom opätovne zaoberalo. „Tejto téme sme sa venovali aj na základe žiadostí mnohých dotknutých samospráv, ktorým hrozí nútená správa. Predsedníctvo konštatovalo, že s výnimkou ministra Zsolta Simona na naliehavé výzvy nereagovali ani pani premiérka ani príslušní podpredsedovia vlády. Združenie miest a obcí Slovenska požiadalo vládu SR aby neodkladne a so všetkou zodpovednosťou doriešila vyfinancovanie zazmluvených projektov v rámci ROP, čím sa predíde ohrozeniu dotknutých miest a obcí, ktoré sú vystavené finančným škodám veľkého rozsahu,“ uzatvára Milan Muška.

Združenie miest a obcí Slovenska sa zároveň domnieva, že terajšia nečinnosť je aj v rozpore so zákonom o zodpovednosti verejných funkcionárov pri výkone funkcií vo verejnom záujme. Preto ZMOS zvažuje poskytnutie právneho poradenstva dotknutým samosprávam, ak sa o svoje nároky budú uchádzať na súdoch.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM