Barbora Hermanová Rôzne

Nedostatky a problémy na zvolenskej cyklotrase na Sliač? Zasahovala už aj sanitka!

Rodinnú cyklocestičku, vedúcu popri Hrone na Sliač, ocenili mnohí cyklisti. Má však aj citeľné nedostatky. Na názor sme sa spýtali Zvolenčanov, ktorí pravidelne športujú. Chýbajú im koše, no kritizujú aj psíčkarov...

Ilustračný obrázok k článku Nedostatky a problémy na zvolenskej cyklotrase na Sliač? Zasahovala už aj sanitka!
Foto: Barbora Hermanová

Letná cyklistická sezóna práve začína naberať na obrátkach. Na cyklotrase Zvolen – Sliač sa dennodenne premelie neuveriteľné množstvo Zvolenčanov. Cyklisti, korčuliari, bežci či chodci majú možnosť sa športovo vyžiť na tomto päť kilometrovov dlhom úseku. No hustá premávka však so sebou prináša aj kopu problémov.

Zasahovala aj sanitka!

Hoci tu ľudia športujú veľmi radi, takmer každý z nich si uvedomuje, že projekt ani z ďaleka nie je taký dokonalý, akoby sa mohlo zdať na prvý pohľad. Pátrali sme po tom, čo si o cestičke na Sliač myslia naši občania a aké nedostatky v nej vidia. Väčšina sa zhoduje v názore, že samotná cyklotrasa je príliš úzka a je na nej málo miesta. Ľudia idúci oproti sebe sa musia jeden druhému vyhýbať, pričom sa tlačia na okraj, kde hrozí pád strmým brehom.

„Veľa ľudí už takto prišlo k úrazu. Nemuselo by sa to stávať, ak by sa na začiatku urobila tá cesta širšia. Minulé leto som tu dokonca niekoľkokrát videla sanitku! Človek ľahko príde k úrazu, ak si nedáva pozor. No často si za to naozaj nemôže sám, ak ani ostatní nie sú ohľaduplní,“ uviedla Zvolenčanka Petra (19), ktorá sa sem chodí denne korčuľovať.

Smetisko a neporiadni psíčkari

Ako ďalšie negatívum ľudia vnímajú, že na celej dĺžke piatich kilometrov, sa pri cyklotrase nenachádza žiaden odpadkový kôš. Len na začiatku a na konci, kde je tiež jediná oddychová zóna s lavičkami. Riešením, podľa športovcov, by mohlo byť umiestnenie odpadkových košov aspoň na každý kilometer. Je smutné vidieť, ako pred vami niekto len tak odhodí na zem či do trávy obal od sladkosti, lebo ho nemá kam odložiť. Potom okolie trate, ale aj rieky vyzerá ako nejaké smetisko.

Projekt bol budovaný s cieľom, motivovať ľudí k pobytu na čerstvom vzduchu a predovšetkým k športu. Nemožno preto nikomu uprieť toto právo. Práve športovci sú však nespokojní a nazlostení. Na otázku, čo na cyklotrase prekáža, sa nám vyjadril aj bežec Adam (33): „Osobne si myslím, že psičkári tu naozaj nemajú čo robiť. Je tu zákaz vodenia psov a mnohí z nich to stále nevedia pochopiť. Niektorí majú aspoň toľko rozumu, že naučili svojich psov, aby nebehali po ceste, ale dole popod hrádzu popri rieke. Tam nikomu nezavadzajú."

Adam sa ďalej sťažuje, že väčšina psíčkarov nechá svojich miláčikov voľne behať priamo na asfaltke. Tam sa vraj každému pletú pod nohy: „Dokonca niektoré aj útočia napríklad na cyklistov. Také psy by mali mať náhubok.“, dopĺňa. Na chodníku sme stretli aj Ondreja (28), ktorý venčil psa. Tvrdil, že na tom nevidí nič zlé: "Cesta je pre všetkých. Keď dávam pozor, nevidím v tom problém. Kolízia môže nastať, keď niekto nemá svojho psa dobre vycvičeného.“

Neohľaduplnosť iných

A v neposlednom rade Zvolenčanom prekáža, keď sú ostatní športovci neohľaduplní. „Keď sa rútia po ceste ako šialení a neberú ohľad na ostatných. Už som videla ako sa tu niektorí zrazili. Nevedeli si ani len priznať chybu. Cyklisti aj korčuliari, idúci dvaja či dokonca aj traja vedľa seba, blokujú premávku a často nie sú ochotní, odstúpiť sa z cesty.“ konštatuje vysokoškoláčka Katka (23).

Niektoré problémy cyklotrasy Zvolen – Sliač sa odstrániť len tak ľahko nedajú. No cyklistka Katka odkazuje: „Keby boli ľudia ohľaduplnejší, bolo by tu oveľa príjemnejšie…“.

Čítajte tiež:

FOTO: Manželstvo plné vtipných scén. Ako reagovali Zvolenčania na anglický humor?

Spoveď zvolenského brankára v reprezentácii: Ako vidí Baroš šance Slovákov na majstrovstvách?

Obľúbená cyklotrasa Zvolen - Sliač
7
Galéria
Foto: Barbora Hermanová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM