Jakub Forgács Správy

Nefunkčný sklad vo Zvolene nájde využitie. Zmení sa na ohrevňu pre bezdomovcov

Ľudia, ktorí pod Pustým hradom žijú na ulici, už nebudú musieť v zime mrznúť. Pozrite, čo prinesie projekt za desaťtisíce eur!

Ilustračný obrázok k článku Nefunkčný sklad vo Zvolene nájde využitie. Zmení sa na ohrevňu pre bezdomovcov
Zdroj: Dnes24.sk

Vo Zvolene bude onedlho k dispozícii ohrevňa pre ľudí bez domova. V blízkosti útulku Nádej na Strážoch ju pripravuje tamojšia samospráva.

„Už niekoľko rokov sa na magistráte diskutuje o tom, ako pomôcť bezdomovcom prežiť zimu. Nie všetci sú totiž schopní alebo ochotní zaplatiť si nocľah v útulku a dodržiavať jeho pravidlá,“ povedal hovorca Mestského úradu vo Zvolene Martin Svatuška.

Ohrevňa bude pre týchto ľudí príležitosťou v silných mrazoch aspoň na pár hodín sa zohriať vo vykúrenom priestore. Doteraz bola totiž ich jediným útočiskom autobusová či vlaková stanica. V ohrevni sa bude nachádzať šesť lôžok. „V prípade väčšieho záujmu bude musieť dôjsť k striedaniu sa jednotlivcov v jej vnútri,“ pripomenul hovorca.

Celkovo bude priestor skromne zariadený, dôležitá pre ľudí bez prístrešia bude najmä piecka na drevo, pri ktorej sa bezdomovci môžu ohriať. Pracovníci blízkeho útulku sa postarajú o navarenie teplého čaju. Ohrevňa vzniká v bývalom skladovom priestore, ktorý je dnes nefunkčný. Celá výstavba bude stáť približne 35 000 eur.

Vybudovaním ohrevne sa vedenie mesta rozhodlo vyriešiť niekoľko problémov naraz. Ľudí bez domova už nebudú natoľko ohrozovať silné mrazy, bezdomovci nebudú nútení hľadať útočisko v priestoroch autobusovej či vlakovej stanice a sfunkční sa doteraz nevyužívaná budova. „Po skončení zimy budú priestory ohrevne slúžiť pre potreby ergoterapie klientov útulku,“ doplnil Svatuška.

Pozrite si v priloženej galérii aj krásne zábery Zvolena od mladého fotografa Petra!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Krásy Zvolena zachytené mladým fotografom
15
Galéria
Foto: Peter Braciník
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM