Stanislav Černák Rôzne

Nepriaznivé počasie kazí krčmárom kšeft: Na terasy chodí menej ľudí

Po dlhej zime sa mnoho ľudí tešilo na teplé a slnečné dni. Žiaľ, opak je pravdou. Premenlivé počasie znepríjemňuje život nám všetkým a výnimkou nie sú ani majitelia letných terás.

Ilustračný obrázok k článku Nepriaznivé počasie kazí krčmárom kšeft: Na terasy chodí menej ľudí
Foto: Stanislav Černák

Už keď sa zdá, že nás čaká slnečný deň, o pár chvíľ je tomu inak. Obloha sa zatiahne a slnečné lúče sú iba utópiou. Premenlivé počasie sa odráža ovplyvňuje aj chod letných terás na zvolenskom námestí. Tie stoja od 1. mája a momentálne sme ich narátali osem.

Tržby sú nižšie

„Je to naozaj strašné. Vlani to bolo o takomto čase neporovnateľne lepšie. Oproti vlaňajšku sú tržby minimálne o 60 percent nižšie,“ povedal pre Zvolen 24 jeden z majiteľov letnej terasy Juraj Jeránek. Návštevnosť a tržby idú ruka v ruke. „Keď je chvíľku pekne, tak terasu máme plnú, no keď je škaredo, zíva prázdnotou,“ dodal Jeránek.

„Počasie ovplyvňuje návštevnosť námestia a teda aj terás dosť výrazne. Ochota ľudí za dažďa, či studeného vetra sadnúť si na kávu, alebo na pivko je minimálna. Počasie je v tomto období naozaj nevyspytateľné. Neotvoríme, svieti slnko. Rozhodneme sa otvoriť, začne pršať,“ doplnila ho ďalšia majiteľka terasy Eva Gajdošová.

Terasy sa momentálne neoplatí mať otvorené

Navyše majitelia terás musia za akéhokoľvek počasia platiť nájomné. „Keď je nepriaznivé počasie, tak sa momentálne ani neoplatí mať terasu. Aby sa ľudia vytiahli do mesta a aby si posedeli na terase musia byť teploty od 22 do 26 stupňov,“ objasnil Jeránek.

„Náklady na spojazdnenie terasy, ako aj jej samotný chod sú v porovnaní s aktuálnymi tržbami vysoké. V prepočte sa za takéhoto počasia neoplatí mať terasu otvorenú, ale keďže sa nachádzame na začiatku letnej sezóny a chceme si získať zákazníkov, napriek tomu, že zisky sú skoro nulové, snažíme sa mať otvorené pravidelne,“ nechala sa počuť Gajdošová.

Zákazníci tiež čakajú na teplejšie dni

Podobne ako majitelia vnímajú túto problematiku aj zákazníci. „Človek by sa aj vybral posedieť na terasu, ale slnko vydrží na oblohe iba chvíľu. To radšej ostanem doma. Na terasy sa vyberiem, až keď budú slnečné dni,“ prezradil okoloidúci pán Ján zo Sliača. „Ja si zájdem na pivko, pokiaľ neprší, ale ešte stále je zima na nejaké dlhé vysedávanie. Verím, že sa to čoskoro zmení,“ dodal z terasy sediaci mladík.

„Niekedy je však smutné vidieť, že aj za celkom priaznivého počasia sa na námestí nenachádza „ani jeden človek“. Možno by stačilo pravidelne organizovať kultúrne, zábavné či športové podujatia, ktoré by ľudí prilákali, aj keď počasie nie je práve ideálne,“ dodala na záver majiteľka jednej z terás.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM